Restriktionerna förlängs i Nyland – simhallar och gym hålls stängda

Mara överklagar Regionförvaltningsverkets beslut som ombud för bland annat Flamingospa i Vanda. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har beslutat förlänga restriktionerna som gäller offentliga lokaler inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Idrotts-, rekreations- och fritidsanläggningar i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt ska fortsätta hålla stängt fram till den 7 februari. Det beslutade Regionförvaltningsverket i Södra Finland på fredagen. Det nuvarande beslutet om nedstängning slutar att gälla den 24 januari.

Det betyder att lokaler som simhallar, gym och inomhuslekparker måste vara stängda ett tag till. Beslutet följer den rekommendation som också den nyländska coronasamordningsgruppen kom med tidigare i veckan.

"Utifrån sjukvårdsdistriktets utlåtande är det uppenbart att föreläggandet om att stänga lokaler ännu inte kan mildras och att vissa typer av lokaler inte kan undantas från beslutet", säger Oona Mölsä, överinspektör på Regionförvaltningsverket i Södra Finland, i ett pressmeddelande.

Det nya stängningsbeslutet omfattar alla lokaler som kan stängas enligt paragraf 58g i smittskyddslagen.

De lokaler som nu förblir stängda kommer ändå att få användas för fritidsaktiviteter av barn och ungdomar födda år 2003 eller senare. Lagstadgade tjänster, som till exempel medicinsk rehabilitering, skolgymnastik och coronavaccinationer får hållas i lokalerna, precis som eventuella omröstningar i välfärdsområdesvalet, professionell sport och privata aktiviteter.

Restriktionerna gällande allmänna sammankomster kommer att utvärderas nästa vecka och nya beslut kommer sannolikt nästa fredag.

Kort efter att Regionförvaltningsverket gick ut med de förlängda restriktionerna meddelade Turism- och restaurangförbundet Mara att man överklagar beslutet till förvaltningsdomstolen för badinrättningarnas del, med hänvisning till att de inte har klassats som högriskplatser av Institutet för hälsa och välfärd.

Inomhusområden som används för lagsporter, gruppidrotter, kontaktsporter och andra liknande sporter.

Gym och andra liknande inomhusidrottsanläggningar.

Offentliga bastur och simbassänger, pooler, spaanläggningar och deras omklädningsrum.

Danslokaler och anläggningar för körsång, amatörteater och andra liknande gruppaktiviteter.

Nöjesparker och djurparker.

Inomhuslekplatser.

Allmänna utrymmen i köpcentrum, exklusive affärslokaler och lokaler som används för tillhandahållande av tjänster.

Källa: Regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning