Restriktioner slår hårt mot idrottsjuniorer: "Vi måste ställa in turnering med 500 lag"

Tapiolan Honka i Esbo kan tvingas ställa in en basketturnering för 500 juniorlag. Bild: Andreas Sjöblom/Arkiv

Vad innebär Regionförvaltningsverkets direktiv för idrottsföreningar med junioverksamheter i huvudstadsregionen? Läget är oklart och föreningarna efterlyser klarare besked. "I värsta fall tvingas vi inhibera en turnering för 500 lag", säger basketföreningen Tapiolan Honkas verksamhetsledare Anne Eklund.

Den 20 augusti skärps restriktionerna för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Helsingfors, Vanda, Esbo och Grankulla. Det meddelade Regionförvaltningsverket i Södra Finland på torsdagen.

Inomhus får högst 25 personer samlas, och utomhus – i avgränsade utrymmen – högst 50 personer. Det här betyder också att all hobbyverksamhet inomhus där man inte kan garantera avstånd är förbjuden. Det berör också hobbyverksamheter för barn. De nuvarande reglerna gäller till och med den 12 september. Reglerna berör inte skolornas gymnastiklektioner eftersom grupperna inte blandas.

Vilken effekt får reglerna för de idrottsföreningar som har hand om juniorverksamhet i huvudstadsregionen? De föreningar HBL talat med avvaktar.

– Vi måste se vilka direktiv som kommer helt konkret från staden och om hallarna stängs. Det är bara att anpassa verksamheten efter det, vilket då skulle betyda att vi har verksamhet utomhus. Det är i hög grad samma situation som vi levt med de senaste 1,5 åren. Vi har anpassat oss snabbt i takt då direktiven ändrats, säger handbollsföreningen Dickens ordförande Jan Hellman.

Hos basketföreningen Tapiolan Honka i Esbo med 1 300 juniorer i leden är tongångarna dystra. Det sista veckoslutet i augusti skulle föreningen arrangera en basketturnering för juniorer, men nu är risken överhängande att turneringen inhiberas. Det skulle vara en hård ekonomisk smäll för Honka.

Ingen vet riktigt vad direktiven innebär.

– Drygt 500 lag var anmälda till turneringen. Vi fattade tidigare ett beslut om att spela matcher utan publik. Vi väntar på ett skriftligt besked av Regionförvaltningsverket, men utifrån den information vi har nu så blir det omöjligt att arrangera turneringen, säger Honkas verksamhetsledare Anne Eklund.

Enligt Eklund lever klubben med beskedet om att träningar för juniorlagen går att genomföra eftersom man inte fått ett officiellt besked som säger motsatsen.

– Det saknas klara direktiv. Jag har varit i kontakt med Esbo stad och basketförbundet, men ingen vet riktigt vad direktiven innebär. Vi utgår från att man kan genomföra träningspass. Läget är ändå mycket oklart. Att vi är tvungna att ställa in en turnering är ekonomiskt påfrestande. Vi kan leva med det, men viktigare är att träningen och seriematcher kan genomföras under säsongen, säger Eklund.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning