Restriktioner i Norden: Danmark inför lättnader, Norge väntar och Sverige skärper

Stockholms stadshus blir vaccineringscentral. Bild: Jonathan Nackstrand/Lehtikuva-AFP

Under onsdagen har alla tre länder tagit ställning till coronarestriktionerna. Danmark som har gått längst i stängningen av samhället öppnar gradvis från och med måndag.

För att kunna lätta på restriktionerna för skolor i vissa delar av landet och för affärer och kultur- och idrottsverksamhet ska man införa ett omfattande och tätt testningsprogram.

Det danska beslutet om lättare restriktioner från måndag är ett tveeggat svärd. Å ena sidan estimerar finansministeriet att de öppna butikerna innebär en vitamininjektion för den danska ekonomin med två miljarder danska kronor i månaden. I euro är det knappt 270 miljoner. Å andra sidan riskerar man ett ökat tryck på sjukvården och räknar med att antalet som behöver sjukhusvård ökar från knappt 250 i dag till strax under 900 i april.

Mer aktivitet innebär fler smittade och fler som behöver sjukhusvård, menar hälsominister Magnus Heunicke (Socialdemokraterna).

Beslutet att gradvis lätta på restriktionerna baserar sig på en rekommendation från en expertgrupp.

– Regeringen har gått precis så långt som hälsomyndigheter bedömer att man kan utan att förlora kontroll över epidemin, säger justitieminister Nick Hækkerup (Socialdemokraterna) efter att beslutet fattats.

Rent konkret betyder lättnaderna att butiker på under 5 000 kvadratmeter får öppna med skärpta avståndskrav. Det gäller inte affärer i köpcentrum. En del elever i Nord- och Vestjylland får gå tillbaka till skolan. Det kan också komma att gälla andra delar av landet men först efter den 15 mars.

Partybussen i danska Ishøj används för att testa för covid-19. Bild: Mads Claus Rasmussen/Lehtikuva-AFP

Taket på deltagare i organiserad kultur och idrott utomhus höjs från 5 till 25 personer.

Däremot förlängs det danska reseförbudet som gäller hela världen till den 5 april.

Sverige skärper

– Läget är allvarligt i Sverige, vi har en hög smittspridning och den fortsätter att öka. Dessutom finns de muterade varianterna som gör situationen än mer oroande. Det finns en stor risk för en tredje våg, säger statsminister Stefan Löfven (Socialdemokraterna) på regeringens och Folkhälsomyndighetens gemensamma presskonferens.

I Sverige oroar man sig för en tredje våg som redan ser ut att vara verklighet i Stockholmsområdet där smittspridningen ökar. Därför skärper regeringen och Folkhälsomyndigheten restriktionerna. Till exempel begränsas antalet som får gå och handla i butiker till en person. Maxantalet besökare i butiker, gallerior och gym skärps också.

– Vi förhandlar för tillfället med Svensk handel om hur det här antalet ska räknas ut. Det finns olika sätt att göra det, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Han konstaterar att den minskning som Sverige har haft är nu borta.

– Det är mindre följsamhet till rekommendationerna. I första hand måste alla följa dem noggrannare, säger Carlson.

Folkhälsomyndigheten föreslår att alla serveringsställen, kaféer och restauranger, också de som inte serverar sprit, ska stänga klockan 20.30. Den rekommendationen är nu på snabbremiss men tanken är att den ska träda i kraft på måndag. Någon bakre gräns har man inte satt, säger Carlson.

– Från vår sida känner vi att det gäller tills vidare. Vi har en ganska tuff marsmånad framför oss. Vi kommer inte att sätta någon gräns som det ser ut nu.

Utöver minskningen i butiker och köpcentrum vill man också minska antalet som tränar i gym.

Dessutom vill regeringen skjuta upp idrottstävlingar, säger Johan Carlson.

– Vi ser smittspridning i samband med tävlingsidrott.

Administrerade doser per 100 människor

Danmark: 8,82 (22 februariI

Island: 8,19

Norge: 7,25 (22 februari)

Finland: 6,57 (21 februari)

Sverige: 6,39

Källa: Our world in data

Däremot vill man att skolorna ska ha närundervisning i så hög utsträckning som pandemiläget tillåter.

Norge – inga lättnader

För att Norge ska kunna öppna gränserna måste smittspridningen minska i landet. Det sade den norska justitieministern Monica Mæland (Höyre) när hon och kollegan Bent Høie höll presskonferens på onsdagen.

Arbetspendlingen mellan Sverige och Norge är något som statsministrarna Erna Solberg (Höyre) och Stefan Löfven ska diskutera under en telefonkonferens på måndag. De som lider mest är de som har ett jobb i Norge eller Sverige men inte har fått korsa gränsen sedan slutet av januari.

Löfvens pressekreterare Maria Soläng, säger till SVT att mötet kommer att handla om gränspendlarna.

– Mötet kommer att handla om de svenska gränspendlarna. Regeringen är mycket bekymrad över situationen och förväntar sig att det skyndsamt kommer en lösning från norsk sida.

Norge upprätthåller sina coronarestriktioner, enligt hälsominister Høie. Under tiden ska regeringen analysera situationen och lägga fram en plan för en eventuell öppning av samhället i mitten på mars.

För de som reser in till landet skärps karantänkraven bland annat genom att det nu krävs en anmälan för dem som bor på så kallade karantänhotell, och kommunerna ska också kontrollera att reglerna för karantänen hålls.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning