Restaurangstängningen slår hårt mot branschens anställda – den genomsnittliga nettoinkomsten kan sjunka till drygt 1 000 euro i månaden

Regeringens beslut att stänga restaurangerna för att hindra spridningen av coronaviruset slår hårt mot branschens anställda. Arkivbild. Bild: Emma Strömberg/SPT

Servicefacket Pam efterlyser stödåtgärder för restaurangbranschens anställda som hör till dem som drabbats hårdast av regeringens restaurangstängning.

Servicefacket Pam lyfter fram hur restaurangstängningen påverkat de anställda i branschen. Regeringen stängde restauranger, barer och kaféer med hjälp av en tillfällig lagändring den 9 mars och stängningen pågår fram till den 28 mars.

En typisk restauranganställd tjänar i genomsnitt 2 021 euro per månad. När den här typiska anställda blir permitterad sjunker hens inkomster med en tredjedel till 1 269 euro per månad brutto, vilket ger 1 043 euro netto.

"Åtgärderna för att bekämpa coronaepidemin har varit väldigt tuffa för restaurangbranschens anställda. Olika restriktioner har försämrat deras sysselsättning i mer än ett år", säger Pams ordförande Annika Rönni-Sällinen i ett pressmeddelande.

Pam anser att restauranganställda förtjänar stöd av samhället. Pam föreslår bland annat att den fem dagar långa självrisken för arbetslöshetsbidrag ska avskaffas för restauranganställda – på samma sätt som i fjol.

"Orimligt i nuläget"

"Det är orimligt i nuläget. Staten beordrar alla restauranger att stänga för det gemensamma bästa. Därför blir anställda permitterade, men lämnas utan inkomster i fem dagar. Självrisken bör avskaffas så länge coronaepidemin pågår", säger Rönni-Sällinen.

Pam kräver också att arbetslöshetsbidraget för restauranganställda höjs. I dagsläget är kompensationen kring 60 procent av inkomsterna, den borde vara 85–90 procent, anser Pam.

Pam efterlyser även ett lönebidrag för tiden efter att restaurangstängningen upphör. Regeringen har tidigare meddelat att det kan komma nya restaurangrestriktioner efter stängningen. Enligt Pam skulle ett lönebidrag hjälpa restaurangerna att hålla fast vid sina anställda.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning