Restaurangrestriktionerna utvidgas och förlängs

Från och med onsdag gäller restaurangrestriktionerna på 12 håll i landet. Bild: Pixabay

Beskedet om nya och förlängda restaurangrestriktioner får Turism- och restaurangförbundet Mara att ryta igen. Det är oskäligt att restaurangägare ska straffas för att en del väljer att låta bli att vaccinera sig, anser förbundet.

Regeringen har beslutat att både förlänga och utvidga de rådande restaurangrestriktionerna.

Restriktionerna som för tillfället är i kraft ändras inte. I stället utvidgas de till att från och med onsdag, den 17 november, börja gälla även i Norra Österbotten, Birkaland, Egentliga Tavastland och Länsi-Pohja sjukvårdsdistrikt.

Det innebär att sammanlagt 12 områden därefter omfattas av restaurangrestriktioner.

Gäller från och med den 17 november i landskapen Egentliga Finland, Satakunta, Päijänne-Tavastland, Österbotten, Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Norra Österbotten, Birkaland, Nyland, Kymmenedalen och Egentliga Tavastland samt i Länsi-Pohja sjukvårdsdistrikt.

Restauranger får servera alkohol klockan 07-24 och vara öppna klockan 05-01.

Barer får välkomna hälften av det normala kundantalet både inomhus och utomhus. Matställen får välkomna 75 procent av det normala kundantalet inomhus.

Alla kunder i restaurangens lokaler inomhus ska ha en egen sittplats vid ett bord eller en motsvarande plan yta.

Restriktionerna kan slopas ifall restaurangen valt att kräva ett giltigt covidintyg av alla besökare.

Samtidigt har regeringen beslutat att förlänga giltighetstiden för den förordning som gör det möjligt att begränsa restaurangernas verksamhet på grund av coronaepidemin. Förordningen kommer att vara i kraft åtminstone till årets slut.

I de områden som omfattas av begränsningar kan restaurangägare ändå välja att kräva ett giltigt covidintyg av sina besökare. På så vis kan de kringgå de rådande begränsningarna.

På övriga håll i landet gäller inga särskilda bestämmelser beträffande restaurangernas öppettider eller det högsta tillåtna besökarantalet. De allmänna kraven på hygien och avstånd mellan kunderna gäller dock i hela landet.

Klagan till justitiekanslern

Kort efter regeringens besked ryter Turism- och restaurangförbundet Mara till.

Förbundet är missnöjt över att regeringen inte grundat sitt beslut ytterligare. Institutet för hälsa och välfärd har enligt Mara klassat restaurangerna som platser där risken för smittspridning är lika liten som exempelvis i frisörsalonger och livsmedelsaffärer.

Förbundet anser att det är oskäligt att restaurangägare ska drabbas så hårt på grund av att de som valt att inte ta coronavaccinet blir smittade.

"Varför skyddas medborgarnas rättigheter att låta bli att vaccinera sig i högre grad än företagares, arbetstagares och deras familjers rätt till försörjning", skriver Mara i ett pressmeddelande.

Mara säger sig inte ha andra möjligheter än att lämna in en klagan till justitiekanslern.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning