Restaurangägare vill öppna upp: "Det svåraste är att inget har gått att förutspå"

Restaurang Sikke's har haft öppet för gäster genom pandemin då det har varit tillåtet, förutom då alkoholserveringen måste upphöra redan klockan 17 vilket inte fungerade för en middagsrestaurang som hennes. Personalen har tidvis varit permitterad och funderar när läget ska bli mer normalt. Köksmästare Niko Pelin, Anna Vanhanen och Thomas Beemster förbereder inför kvällen. Bild: Cata Portin

Krögare i huvudstadsregionen är frustrerade över att fortsatt behöva stänga tidigare än de skulle vilja och lönsamheten skulle kräva. I Oslo och Köpenhamn var nedstängningen mer omfattande, men öppnandet har skett fortare. Det är en modell som finska Noho Partners, med verksamhet i alla tre städer, föredrar.Så här har restaurangbranschen påverkats av pandemin – och det här är vägarna ut ur den.

Köksmästare Niko Pelin ger två gåsbröst en fin stekyta, medan Thomas Beemster vispar smör till sås. I några timmar har de förberett inför kvällen i Helsingforsrestaurangen Sikke's kök, och det mesta b...