Restaurang Grön valdes till Finlands bästa

Grön, men inte vegetarisk. Restaurangen på Albertsgatan valdes till Finlands bästa i en omröstning där endast sakkunniga inom restaurangbranschen fick delta. Prisen till Finlands 50 bästa restauranger delades ut i Helsingfors på måndagseftermiddagen. Bild: Andres Teiss

"Grön gjorde vegetariska rätter till ett dragplåster utan att vara en vegetarisk restaurang." Så lyder en av motiveringarna bakom valet av bästa landets restaurang, som publicerades i går.

Av de 50 bästa restaurangerna i Finland finns drygt hälften eller 26 stycken i Helsingfors. Utanför huvudstaden är både Borgå och Åbo väl representerade, medan Tammerfors ännu har en bit kvar att klättra på listan.

– Eliten bland våra finländska restauranger har en liknande identitet. Maten baserar sig på det franska köket, men man gör det på ett nordiskt vis, med en touch av asiatiska influenser. Lokalproducerade och högklassiga råvaror står i fokus och man satsar mycket på de olika säsongerna, säger chefredaktör Eeropekka Rislakki från nättidningen Viisi Tähteä.

Det är Viisi Tähteä i samarbete med Food Camp Finland som har ordnat omröstningen där man rankar de bästa restaurangerna. Listan uppdateras nu för första gången på sex år och det är krögare, köksmästare, restaurangchefer och annat branschfolk som har röstat fram vinnarna.

– Avslappnad stämning är det nya svarta. Undertidigare år har fine dining automatiskt placerat en restaurang i toppen av listan. Men nu finns det tre restauranger bland de fem bästa som har andra egenskaper än traditionell Michelin-nivå. Vi har inte tummat på matens kvalitet, men atmosfären får vara avslappnad, säger Eeropekka Rislakki.

Enligt Rislakki skiljer sig restaurangkulturen i Finland från de övriga nordiska länderna. Som en följd av den ekonomiska nedgången under de senaste tio åren har exempelvis företagens representationsmiddagar på restaurangerna minskat. Det här har drabbat de dyrare restaurangerna hårt, då antalet betalande kunder har minskat.

– I Finland härskar numera en ny stil som kunde kallas "brutal bistro". Man har gjort knappheten till en egen stil – inredningen är robust och grov, möblerna begagnade och tröskeln att stiga in låg, men stämningen och betjäningen är avslappnad, berättar Rislakki.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03