Resistenta bakterier sprider sig över världen – jakten måste starta i ditt eget kylskåp

Paula Kurittu har i samarbete med Livsmedelsverket och Tullaboratoriet undersökt förekomsten av resistenta bakterier i importerade livsmedel som har inhandlats i mataffärer i huvudstadsregionen. 14 av 200 varor, framför allt rå kyckling, innehöll bakterier med motståndskraft mot vanliga antibiotika. Bild: Niklas Tallqvist

Det kan finnas multiresistenta bakterier i ditt kylskåp, i synnerhet om du köpt importerad kyckling. Vi måste ge akt på hygienen både hemma i köket och ute i världen för att våra läkemedel ska fortsätta att fungera, säger Paula Kurittu som har granskat antiobiotikaresistens i livsmedelprodukter från matvaruaffärer i huvudstadsregionen.

"Resultaten indikerar att vissa livsmedel innehåller multiresistenta bakterier och utgör en möjlig folkhälsorisk."Så skriver Paula Kurittu, doktorand vid Helsingfors universitets veterinärmedicinska f...