Resfeber på Rampfeber

Sommarteater i Vanda. Gruppen Rampfeber ligger i startgropen för en mysig resa över till Stockholm. I bakre raden: Carola Åkerlund, Kia Lundberg-Kankare, Tina Romberg, Johannes Nordberg, Pernilla Mickos. Framme: Niklas Rutenberg och Karri Kaksonen. Bild: Rampfeber

Ett avväpnande gäng såsar runt i skärgården i Rampfebers sommarföreställning.

Kan ni vänta på oss?

Text: Mats Tielman-Lindberg. Regi: Robert Hedengren.

På scenen: Kia Lundberg-Kankare, Karri Kaksonen, Niklas Rutenberg, Carola Åkerblom, Johannes Nordberg, Tina Romberg, Pernilla Mickos.

Föreställning på Midgårds ungdomsgård i Vanda 2.6.

Mor (Tina Romberg) och son (Johannes Nordberg) ska ha kvalitetstid tillsammans och väljer därför att ta färjan till Stockholm i stället för flyget. Det är kanske ett desperat försök av en medelålders mamma att få tillbringa en stund med sin vuxna, stressade son, och det är naturligtvis dömt att misslyckas. Femton minuter före avgång upptäcker de att de är på fel plats vid fel tidpunkt.

De har hamnat vid en brygga vid en bortglömd avkrok där frun (Kia Lundberg-Kankare) kanske gärna skulle se lite mer liv och rörelse, medan maken (Karri Kaksonen) förefaller fullt tillfreds med att vakta flötet och växla några ord med grannen och poeten Lönnrot (Niklas Rutenberg). Här står tiden verkligen stilla: fisken nappar inte, posten uteblir och kunderna lyser med sin frånvaro. Fruns affärer med honung, healing och stentomtar är kanske när allt kommer omkring ett förlegat koncept?

Fördröjd handling

Mats Tielman-Lindberg som skrivit Kan ni vänta på oss? spinner tråden kring polerna stress och förlamande händelselöshet, båda lika ledsamma företeelser som är bekanta för de flesta. Det är naturligtvis lika utsiktslöst som löjligt att tro att Silja skulle vänta på starkt försenade passagerare som såsar runt i skärgården. Vad tror de om sig? Men mor och son är i gott sällskap och tillsammans blir den kaotiskt sammankomna gruppen ganska avväpnande.

Tielman-Lindberg, som skrivit pjäsen enkom för Rampfebers ensemble, lyckas inte riktigt med konststycket att hålla terrorbalansen mellan fart och paus. Att ständigt förhala händelseförloppet ökar till slut inte spänningen, utan framkallar snarare irritation.

Lillasyster Lina som spelas rättframt och rakt av Pernilla Mickos lyckas tillsammans med poeten Lönnrot till slut förlösa hela händelseförloppet. Hur det sker ska inte avslöjas här.

Kan ni vänta på oss? spelas på Midgård fram till 16.6. Efter det åker uppsättningen på turné i Västra Nyland.

Barbro Enckell-Grimm

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning