Reserestriktionerna skärps ytterligare på måndag – bara två Schengenländer som det fortfarande är fritt att resa mellan

På grund av det upptrappade smittläget i Europa är det få länder som det är fritt att resa från till Finland. Bild: Ari Sundberg/SPT

Regeringen inför ytterligare begränsningar i inresor till Finland – bara en vecka efter att nya reserestriktioner trätt i kraft.

På måndag införs reserestriktioner även i trafiken mellan Finland och Litauen, Polen och San Marino. Av Schengenländerna är det från och med måndag endast fritt att resa till Finland från Lettland och Liechtenstein. De nya reserestriktionerna införs bara en vecka efter att de senaste restriktionerna trädde i kraft.

I beslutet tillämpas gränsvärdet 25 nya sjukdomsfall per 100 000 personer under de föregående 14 dagarna.

Den dagliga trafiken mellan gränsorterna vid landgränserna till Sverige och Norge är fortfarande möjlig. Från Sverige och Estland kan man också pendla till arbete i Finland utan rekommendation om karantän.

Förutom de ovannämnda undantagen kan man endast resa till Finland på grund av återresa, transittrafik, arbetsresor eller resor av andra nödvändiga skäl. De som kommer till Finland rekommenderas att hålla sig i karantän i 14 dygn. Den som så önskar kan förkorta den frivilliga karantänen genom två coronatester.

Ett första coronatest ska då göras högst 72 timmar (tre dagar) innan ankomsten till Finland. Följande coronatest ska göras tidigast 72 timmar efter ankomsten. Resenären ska hålla sig i karantän tills provsvaren från det andra testet kommit.

Inresa från land utanför Schengen

De länder utanför Schengenområdet som Finland från och med måndag tillåter fri inresa från är: Cypern, Vatikanstaten, Australien, Japan, Nya Zeeland, Rwanda, Sydkorea, Thailand och Uruguay.

Från följande europeiska länder kan man dessutom komma till Finland på arbetsresa eller av någon annan nödvändig orsak: Andorra, Bulgarien, Storbritannien, Irland, Kroatien, Monaco, Rumänien och San Marino.

För andra länder som inte hör till Schengenområdet är det bara tillåtet att komma till Finland om det handlar om återresa eller transittarfik.

Både de som reser tillbaka till Finland och de som kommer hit för arbete rekommenderas att hålla sig i karantän i 14 dygn, eller utföra två coronatest för att förkorta karantänen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning