Resemässan: Finländarna vill resa klimatsmart och i närmiljö

Närturismen genomlever ett uppsving. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Allt fler finländare väljer att spola södernresan och satsa på upptäcktsfärder i hemlandet.

– Den nya trenden i resebranschen är närturism. Då vi granskar antalet övernattningar och besöken till nationalparker i Finland i fjol så pekar siffrorna uppåt. Den inhemska turismen ökar för närvarande, säger Petra Blinnikka.

Blinnikka leder nätverket ICRT Finland för hållbar turism och undervisar i samma ämne i egenskap av lektor vid yrkeshögskolan i Jyväskylä. Då det gäller naturturism är det framför allt nationalparkerna i Noux och Hossa som är de stora vinnarna. Hon betonar att hållbar turism inte bara handlar om miljöaspekter och klimatutsläpp.

– Det är minst lika viktigt att beakta lokalsamhällets behov och att välja sådana researrangörer som samarbetar med bolag som betalar skäliga löner till sina anställda.

Petra Blinnikka betonar betydelsen av att beakta lokalsamhällets behov då man reser. Bild: SPT/Mikael Sjövall

Blinnikka försöker själv undvika sådana alternativ som underblåser massturism. Hon skyr också destinationer i diktaturer och i länder där det pågår allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter.

– Jag skulle personligen inte resa till exempel till Turkiet eller Dubai av dessa skäl.

Koldioxidneutrala alternativ

Hon ställer sig främmande till den pågående debatten om flygskam som går ut på att peka fulfinger och fjättra andra resenärer vid skampålen.

– Man uppnår ingenting genom att skuldbelägga andra resenärer. Det bästa sättet att minska på flygandet är att erbjuda positiva alternativ och gå ut med saklig information.

Hållbar turism var på allas läppar på resemässan i Helsingfors på torsdagen. Bland andra det gigantiska resebolaget Tui gick ut med beskedet att bolaget påbörjar försäljningen av koldioxidneutrala destinationer för sina nordiska resenärer nästa år.

Målet är att kompensera klimatutsläppen från alla Tui:s resor inom fyra år, uppgav bolagets kommunikationschef Laura Aaltonen. Tui går också in för att donera 10 miljoner euro till välgörenhet i de länder där bolaget har verksamhet.

– Vi vill stödja 100 000 lokala barn, rädda en miljon sköldpaddor och skydda 15 000 elefanter, skriver Tui i ett pressmeddelande utan att avslöja hur det ska gå till.

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Äkta miljöer eftertraktade

Petra Blinnikka betonar att det bästa sättet att främja hållbara alternativ är att ge respons och ställa krav på den egna researrangören.

– Att undvika engångskärl och plast går relativt lätt att åtgärda som researrangör. Men det kan ibland vara knepigare att köpa förnybar energi ifall den lokala energimixen är väldigt fossil, säger hon.

Om ett par veckor blir det lättare att som resenär orientera sig bland alla certifikat och hållbarhetskriterier, åtminstone här i Finland. Organisationen Visit Finland är nämligen i färd med att utarbeta nya rättesnören för de företag som vill flagga att deras verksamhet är hållbar.

– Det hela kommer att fungera lite som en checklista på saker som måste vara i skick för att en researrangör ska klassas som hållbar, säger partnerskapschef Liisa Kokkarinen på Visit Finland.

Kokkarinen är än så länge hemlighetsfull då det gäller konkretionsnivån, men hon avslöjar att det handlar om sju kriterier.

– Det viktigaste kravet är att företagen ska se till att de har ett eget program för hållbar turism. Vi kan sedan lyfta fram och marknadsföra de bolag som uppfyller våra kriterier, säger Kokkarinen.

Vilka är de viktigaste trenderna då det gäller hållbar turism?

– Det handlar nog främst om konsumtionsvanor. Att undvika onödig konsumtion av plast står i fokus just nu. Och så blir det allt vanligare att resa lokalt och hitta autentiska miljöer där man träffar ortsbor, säger Kokkarinen.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning