Jättarna vacklar i Europa men i Norden går det bra

Resebranschen i Finland är stabil. Bild: Jaime Reina/Lehtikuva

Konkursnyheten gällande Thomas Cook tog många med överraskning.

– Jag trodde nog att de skulle lösa problemen och få in pengarna som krävdes. Ännu förra veckan kom det uppgifter om att det finns en lösning i sikte men det måste ha hänt något, säger vd Peter Forsström på OK-Matkat.

– Väldigt tråkigt på alla sätt. En liten chock var det nog för oss alla, säger kommunikationsdirektören på TUI Finland, Laura Aaltonen.

I Finland påverkas Tjäreborgs resenärer av konkursnyheten från Storbritannien. På det stora hela är läget ändå väldigt stabilt inom resebranschen i Finland.

– De nordiska dotterbolagen gör väldigt goda resultat. I Norden finns en stabil marknad, säger Forsström.

Forsström har sin syn på vad som gick snett med Thomas Cook.

– Jag tror inte alls på att charterresandet skulle avta. Tvärtom så tror jag att just den nischen är väldigt stor i länder som Tyskland och Storbritannien. Men Thomas Cooks volymer är så oerhörda att det snabbt kan börja gå utför om man inte säljer på samma sätt som tidigare.

– Brexit har alldeles uppenbart spelat en roll också i den här härvan. Den osäkerhet som spridit sig på den brittiska marknaden har självfallet också påverkat resebranschen, säger Forsström.

TUI:s moderbolag har också haft sina problem under senare tid, men enligt Laura Aaltonen på TUI Finland finns det ingen anledning för deras kunder att oroa sig.

– Vårt läge är väldigt stabilt, säger Aaltonen.

Bokslutet från 2018 styrker hennes påstående. TUI Finland uppvisar en omsättning på knappt 212 miljoner euro och en vinst på strax under åtta miljoner euro för år 2018. Goda siffror i en konkurrensutsatt bransch.

– Det som hela tiden blir mer populärt är att våra kunder själva kan skräddarsy sina resor. De kan välja mellan flera olika flyg för varje destination, säger Aaltonen.

– Vi ökar hela tiden vår kapacitet och resmålen blir allt flera, säger Aaltonen.

Också TUI:s kunder påverkas av Thomas Cooks situation då resebyrån använder sig av Thomas Cooks plan till egyptiska Hurghada mellan oktober och april.

– Vi hittar ersättande flyg, säger Aaltonen.

TUI Finland: Omsättning 212 miljoner euro, vinst 7,7 miljoner euro

Matkavekka (2017): Omsättning 38,3 miljoner euro, vinst 54 000 euro.

OK-Matkat: Omsättning 5,15 miljoner euro, vinst 23 000 euro.

Detur: Omsättning 24,2 miljoner euro, vinst 182 000 euro.

You Travel: Omsättning 3,6 miljoner euro, vinst 112 000 euro.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning