Resebolagen vädrar morgonluft – finländarna vill ut och resa igen

Viking Line öppnade upp biljettförsäljningen till sitt nya flaggskepp Viking Glory förra veckans onsdag. – Sedan dess har vi fått in över 25 000 bokningar. Folk längtar utomlands och inte minst till Stockholm, säger Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör på Viking Line. Bild: Sofie Fogde/SPT

Pandemin har drabbat resebranschen hårt. – Det finns helt klart ett behov av att resa. Nu när vaccinationstäckningen har ökat är även finländarna resesugna, säger Finnairs kommunikationschef Päivyt Tallqvist.

Restriktioner och resedirektiv har drabbat resebranschen hårt under mer än ett år. Nu när vaccinationstäckningen ökar ser rederiet Viking Line en svag ljusstrimma i tunneln.

Viking Line öppnade upp biljettförsäljningen till sitt nya flaggskepp Viking Glory förra veckans onsdag. Viking Glory kommer att trafikera rutten Åbo-Stockholm från och med våren 2022.

– Sedan dess har vi fått in över 25 000 bokningar. Folk längtar utomlands och inte minst till Stockholm. Men det finns också till exempel pensionärer som sitter hemma och väntar på en tredje dos vaccin, säger Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör på Viking Line.

Man får resa till Finland från alla länder, om man är fullvaccinerad mot coronaviruset.

Man får resa till Finland från EU- och Schengenländer, men ska kontrollera vilka skyldigheter som gäller enligt lagen om smittsamma sjukdomar när det gäller till exempel coronatest.

Om man inte har fått en godkänd vaccinationsserie och kommer från ett land utanför EU- eller Schengenområdet ska man via Gränsbevakningsväsendets webbplats kontrollera vilka restriktioner som gäller vid inresa till Finland.

Om man kommer antingen från ett land som finns på EU:s gröna lista, från länder vilka inresa till Finland är tillåtet eller om man har en nödvändig orsak att resa, ska man kontrollera vilka skyldigheter som gäller enligt lagen om smittsamma sjukdomar. En del av länderna på EU:s gröna lista är undantagna från dessa skyldigheter.

Trafik från EU- och Schengenländerna till Finland är tillåten utan begränsningar.

Utrikesministeriet avråder alla från att resa till Brasilien, Sydafrika, Indien och Ryssland.

Källa: Statsrådet.

Kritik mot regeringens kommunikation

– För ett år sedan förstod man de restriktioner och begränsningar som infördes men nu är sjukvården inte överbelastad, såvitt jag vet, och mer än 50 procent är dubbelvaccinerade. För den allmänna folkhälsans skull borde regeringens kommunikation bli mer lösningsorienterad, säger Boijer-Svahnström.

Boijer-Svahnström är även kritisk till upplägget för hur man i Finland går tillväga när man beslutar om begränsningar.

– Man borde sluta titta på incidenstalen och i stället fokusera på hur belastad sjukvården är, säger Boijer-Svahnström.

Regeringens begränsningar har skiftat flertalet gånger under pandemin, vilket lett till en del komplikationer för resebolagen.

– Folk har ringt oss massvis med gånger under sommaren för att fråga vilka restriktioner det är som gäller. Folk kan inte reglerna eftersom de har ändrats så ofta, säger Boijer-Svahnström.

Missnöje på Åland

Enligt Boijer-Svahnström råder det en förargad stämning på Åland.

– Ålänningarna är väldigt upprörda på regeringen eftersom de inte alls beaktat Åland när det gäller restriktioner. Härifrån Åland tar det två timmar till Sverige, så att ta sig över dit har alltid varit en naturlig del av livet, säger Boijer-Svahnström.

Att Finland snart öppnar upp samhället och möjligheten att resa utomlands är enligt Boijer-Svahnström väldigt viktigt.

– Jag hoppas vi får se en förändring snart. Inte minst för vår personals skull, de har varit permitterade sedan mars 2020, säger Boijer-Svahnström.

Fri rörlighet inom EU

Även flygbolaget Finnair ser ljust på framtiden.

– Det finns helt klart ett behov av att resa. Nu när vaccinationstäckningen har ökat är även finländarna resesugna. Eftersom det i princip råder fri rörlighet inom EU för fullt vaccinerade, förutom till ett par länder som har striktare restriktioner, så börjar det nu vara möjligt att både resa utomlands och återvända hem smidigt, säger Finnairs kommunikationschef Päivyt Tallqvist.

Också Finnair har under sommaren fått många frågor om vilka reserestriktioner som gäller.

– Myndigheternas kommunikation är en komplex fråga, men nu är resedirektiven tydligare, säger Tallqvist.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning