Resebolag slutar servera rött kött – fågel fortfarande okej på flyget

TUI börjar servera mat med mindre klimatpåverkan. Bild: Mostphotos

Resebolaget TUI utvecklar också ätbara kaffekoppar.

Kyckling, fisk och vegetariskt ska ersätta det röda köttet på resebolaget TUI:s charterflyg. Lamm-, fläsk- och nötköttet får vänta tills man kommit fram till sin destination.

– Vi frågade våra kunder om hur vi kunde göra resandet mer hållbart, och då nämndes köttet och köttätandet ofta. Därför satsar vi nu på fågel-, fisk- och grönsaksrätter, säger Anna Kiefer, hållbarhetsexpert vid TUI.

TUI hänvisar till uppgifter från Livsmedelsverket i Sverige, enligt vilka nötköttsproduktionen orsakar tiofaldiga utsläpp jämfört med kycklingproduktionen.

TUI hoppas också att fler ska beställa flygmaten på förhand. På så sätt minskas matsvinnet. Samtidigt behöver bolaget inte lasta med mat i onödan. Då väger flygplanet med sin last mindre, vilket minskar på bränslekonsumtionen.

Resebolaget berättar också att man utreder om kaffet som serveras på flyget i framtiden kan drickas ur ätbara kaffekoppar.

TUI har sedan maj klimatkompenserat för bolagets flygresor och för den energi som konsumeras under hotellövernattningarna i samband med charterresorna.

Den tyska resebolagskoncernen TUI verkar i Finland under namnet TUI Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning