Resan fortsätter för Finland i EM-kvalet – solklar seger över Georgien

Ian Martin var viktig för Finland. Bild: Thomas Sundström

Finlands handbollsherrar är klara för det egentliga EM-kvalet. Det var klasskillnad på söndagen mot Georgien och hemmasegern med 37–21 var lika klar som odiskutabel.

Finland hade skaffat sig ett bra utgångsläge i Riihimäki efter att i torsdags spelat oavgjort 24-24 i den första matchen i Georgien. Därmed hade man ett lysande tillfälle att avgöra i hemmareturen.

Det kanske största orosmomentet kom före matchen då det stod klart att klart att förstemålvakten Mikael Mäkelä inte kunde medverka. Men ingen panik uppstod - i hans frånvaro tog klubbkamraten i Dicken, Patrik Roslander plats målet och hanvar stabil.

– Jag fick veta det på lördag kväll och efter det var det bara att köra på. Så här efteråt är det målen man släpper in som man kommer ihåg, inte räddningarna. Men överlag gjorde vi det bra. Vi slarvade litet i första halvek, men sedan rullade det på, säger Patrik Roslander.

– I paus pratade vi litet ihop oss och andra halvlek kom vi sedan med en riktig urladdning. Det kändes bra, säger Roslander.

Steget före

I själva matchen var Finland steget före. Redan före paus hade man i några repriser en ledning med tre mål och i paus var skillnaden två mål, 14–12.

Efter paus kopplade Finland greppet, medan Georgien började tappa fokus. Efter sju minuter ledde med Finland redan med 19–14 och fem minuter senare var ställningen 24–14. Game over senast då.

Finland vann till slut med solklara 37–21 och som vanligt drog Nico Rönnberg och Teemu Tamminen stora lass. Mycket bra var också Roslander i målet, medan Benjamin Helander steg fram mot slutet.

Till nyckelspelarna hörde också Ian Martin. Han fick mycket ansvar och spelade en viktig roll i försvaret.

– Det kändes bra och det är ju alltid roligt när man får förtroende, sade Martin

Viktig framgång

Finland tog sig därmed vidare till det egenliga EM-kvalet och det var nog så viktigt. Kvalet kör i gång i höst och från åtta grupper med fyra lag i var går de två bästa från alla grupper, samt de fyra bästa treorna, vidare till EM-slutspelet om två år.

– Det var det här som var det stora målet. Lottningen är i juni och där krävs det förstås att vi har litet flyt, säger handbollsförbundets ordförande Jari Henttonen.

– Det är nu de intressanta matcherna börjar och det är ju de här matcherna man vill spela. Det skall bli spännande att se vad lottningen ger oss, säger Ian Martin.

Finland: Nico Rönnberg 8, Robin Sjöman 7, Benjamin Helander 4+2, Teemu Tamminen 5, Frederik Forss 2, Ian Martin 2, Max Granlund 2, Sebastian Säkkinen 2, Roni Syrjälä 1, Richard Sundberg 1 och Oscar Kihlstedt 1.

Finland vidare till det egentliga EM-kvalet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning