Res minnesmärke på Sveaborg

På olika håll i Finland finns värdiga minnesmärken som påminner om gångna tiders misstag.

I dessa tider när Finland minns självständighetsförklaringen 1917 och inbördeskriget 1918 går tankarna ofta till krigets oskyldiga offer. De flesta som stred på endera sidan var varken mördare eller slaktare. De gjorde vad de och deras omgivning ansåg vara deras plikt eller blev värvade mer eller mindre med tvång.

I kriget stupade över 3 000 personer på vardera sidan. Dessutom dödades cirka 1 700 vita och 8 400 röda i olika sorters hämndaktioner.

Efter kriget fanns tiotusentals röda fångar, av vilka cirka 12 500 dog i fångläger. Av dem dog över 1 500 på Sveaborg.

På olika håll i Finland finns värdiga minnesmärken som påminner om gångna tiders misstag. Dessa medverkar till den försoning som småningom vuxit fram mellan parterna som bara för hundra år sedan dödade varandra. Ett bra exempel är det vackra minnesmärket som finns i Ekenäs.

I Helsingfors finns bara årtalen 1917-1918 inhackade i en klippa på Sveaborg. Också vår stad borde väl komma ihåg denna stora katastrof på ett konkretare sätt.

Är det inte hög tid att Helsingfors inrättar ett ordentligt minnesmärke till minne av dem som led under olidliga förhållanden och dog av svält och sjukdomar på Sveaborg för snart hundra år sedan?

Anders Diehl Helsingfors

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03