Republikanskt stjärnskott misstänks för sexbrott

Republikanen Matt Gaetz är en ex-president Donald Trumps trognaste följeslagare. Arkivbild. Bild: John Raoux/AP-TT

Den amerikanske politikern Matt Gaetz, 38, misstänks för flera sexbrott. Nu inleder kongressen en särskild granskning efter misstankar om att han även har gjort sig skyldig för en lång rad andra förseelser.

Det var förra veckan som New York Times avslöjade att USA:s justitiedepartement har startat en utredning om sexbrott mot minderåriga där Matt Gaetz är misstänkt.

Gaetz, som inte är formellt anklagad för något brott, misstänks bland annat för att ha haft sex med en minderårig och för att ha betalat hennes resa över flera delstatsgränser – ett potentiellt brott mot trafficking- och prostitutionslagar på federal nivå. Själv förnekar han alla brott och säger att han är utsatt för en utpressningskampanj.

Utredningen har skakat om det republikanska partiet. Dessutom meddelar nu representanthusets etiska kommitté att den har startat en egen utredning gällande misstankar om att Gaetz har begått en lång rad andra oegentligheter.

Följeslagare till Trump

I ett uttalande skriver etikkommittén att den bland annat ska utreda anklagelser om att Gaetz "delat opassande videor och bilder inne i kammaren, missbrukat identitetshandlingar, använt kampanjmedel privat, och/eller accepterat en muta, olämplig donation, eller otillåten gåva, i strid med representanthusets regler, lagar och andra uppförandekoder."

Gaetz, representanthusledamot från Florida, har gjort sig känd som en trogen följeslagare till ex-presidenten Donald Trump. Med aggressiv svansföring och kontroversiella utspel har han setts som en framtida stjärna inom partiet. Han har blivit omvald två gånger sedan han först blev vald till representanthuset 2016.

Nu har partikollegor börjat ta ton.

"Matt Gaetz måste avgå", skriver Adam Kinzinger, republikansk kongressledamot och en av Trumps kritiker inom partiet, på Twitter.

Gaetz svarar med att fortsätta förneka alla anklagelser.

– Nedsmutsningen av mig rör allt ifrån vanföreställningar om mitt privatliv till vilda – och jag menar verkligen vilda – konspirationsteorier, sade Gaetz på fredagskvällen, till en vänligt sinnad publik vid ett politiskt möte på en av Trumps golfklubbar i Miami.

– Jag kommer inte att låta mig skrämmas av lögnaktiga medier. Sanningen kommer att segra, fortsatte han.

Trump förnekar

New York Times rapporterade i onsdags att Gaetz redan i början av året var medveten om att det pågick en utredning mot honom. Han skulle då ha bett Donald Trump om en förtida benådning.

Men det är något som ex-presidenten förnekar.

– Kongressledamot Matt Gaetz bad mig aldrig om att bli benådad. Man bör också komma ihåg att han nekar till alla anklagelser som har riktats mot honom, har Trump sagt.

Enligt nyhetssajten Politico har Gaetz nära vän Joel Greenberg, en kontroversiell skattetjänsteman från Florida med nära kopplingar till Republikanerna och som också är indragen i härvan och misstänks för liknande brott, börjat förhandla om en uppgörelse med åklagarsidan.

– Jag är säker på att Matt Gaetz inte känner sig så lugn i dag, säger Greenbergs advokat Fritz Scheller, enligt sajten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning