Republikanerna stormar mot Trump för Syrienbeslut: "En fläck på Amerikas heder"

Lindsey Graham är ordförande i den amerikanska senatens justitieutskott. Bild: J. Sccott Applewhite/AP-TT

President Donald Trump drar på sig tung kritik även inifrån sitt eget parti för beslutet att dra tillbaka trupper i norra Syrien vilket öppnar upp för en turkisk offensiv mot kurdiska styrkor i området.Inte minst i senaten mullrar det upproriskt mot presidenten.

Republikanen Lindsey Graham, ordförande i senatens justitieutskott, kallar det hela för en framväxande katastrof och "en fläck på Amerikas heder".

Graham varnar för att senaten kan komma med en resolution som kräver kursändring och att många senatorer från både Demokraterna och Republikanerna kommer att ställa sig bakom den.

– Det kommer att få starkt stöd av båda partierna.

Han säger också att stödet för resolutionen blir så stark att den kommer att bli "veto-säker" i förhållande till Trump.

"Öka risken"

I ett uttalande skriver Mitch McConnell, senatens republikanske majoritetsledare, att bara Ryssland, Iran och Syrien tjänar på ett amerikanskt truppbortdragande.

"Och det skulle öka risken för att IS och andra terrorgrupper omgrupperar", fortsätter han.

Trumps tidigare FN-ambassadör Nikki Haley skriver på Twitter att kurderna var viktiga allierade till USA mot terrorgruppen IS och tillägger att det är "ett stort misstag" att "lämna dem att dö".

Den republikanske senatorn Marco Rubio kallar beslutet för "ett allvarligt misstag" som kommer att uppmuntra Iran till attacker.

"Direkt hot"

Också representanthusets talman, Nancy Pelosi från Demokraterna, attackerar Trump i ett uttalande:

"Det här beslutet utgör ett direkt hot mot regional säkerhet och stabilitet och sänder ett farligt budskap till Iran och Ryssland, liksom till våra allierade om att Förenta staterna inte längre är en pålitlig partner", säger Pelosi.

Att hans egna partikamrater vänder sig emot honom är inget bra tecken för Trump. Han behöver deras stöd inför ett eventuellt riksrättsförfarande i kongressen.

Trumps tidigare sändebud vid striderna mot IS i Irak och Syrien, Brett McGurk, som avgick i protest i fjol, håller inte tillbaka i sina omdömen om presidenten:

– Donald Trump är ingen överbefälhavare. Han fattar impulsiva beslut utan kunskap eller överväganden.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning