Republikaner påstås underminera ryssutredning

Demokraternas Adam Schiff, toppolitiker i representanthusets underrättelseutskott, talar till medier. Republikanerna i utskottet har röstat för att släppa ett hemligt dokument som anses visa att FBI och Justitiedepartementet otillbörligt spionerat på USA:s president Donald Trumps valkampanj. Bild: TT-AP/Pablo Martinez Monsivais

Dags för nästa rond i USA:s president Donald Trumps match mot FBI. Den här gången står striden kring ett dokument som både Demokraterna och FBI anser har manipulerats av Republikanerna, för att underminera Rysslandutredningen.

Demokraterna befarar att det i promemorian finns manipulerade uppgifter om såväl FBI som justitiedepartementet, vilka anklagas för att otillbörligt ha spionerat på Trumps valkampanj, enligt BBC.

"Inte om fakta"

Adam Schiff, demokrat i representanthusets underrättelseutskott, hävdar att den fyrsidiga promemorian ändrats i efterhand av Republikanerna sedan man röstat om att offentliggöra den. FBI befarar att fakta ändrats så att dokumentet helt tappar sin trovärdighet.

– Det här handlar inte om fakta... det handlar om en historia för att underminera FBI, justitiedepartementet och i sista hand Bob Mueller (den särskilde åklagare som leder den så kallade ryssutredningen), säger Schiff.

Republikanen Devin Nunes, ordföranden i representanthusets underrättelseutskott som skrivit ihop dokumentet, meddelar via sin talesperson att de ändringar som gjorts är av "smärre karaktär", bland annat "grammatiskt fix".

Kräver Nunes avgång

Demokraternas gruppledare i representanthuset, Nancy Pelosi, kräver nu i ett brev till representanthusets talman, republikanen Paul Ryan, att Nunes avgår, rapporterar Reuters.

"Vi har fått kännedom om att kongressledamot Nunes avsiktligt och handgripligt ändrat innehållet i promemorian efter det att Republikanerna röstat om den", skriver Pelosi och fortsätter: "Det är inte bara farligt, det är olagligt, och bryter mot representanthusets regler".

Trumps administration hävdar att dokumentet visar att Trump blivit orättvist behandlad av FBI. Promemorian är hemligstämplad men måste godkännas av presidenten för att offentliggöras. Trump hotar med att släppa den redan under torsdagen.

Fakta

Trump och Rysslandutredningen

Frågan om Trumpkampanjens eventuella kontakter med Ryssland har skapat rubriker alltsedan Donald Trump tillträdde som USA:s president i januari i fjol.

USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i valrörelsen, och frågan är om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj. I dagsläget pågår flera utredningar i såväl kongressens båda kamrar, FBI:s och olika underrättelsetjänsters regi.

Den mest uppmärksammade är den särskilde åklagaren Robert Muellers undersökning. Han fick jobbet efter att Trump avskedat FBI-chefen James Comey som ledare för utredningen och motiverat avskedandet med att det hade med "Rysslandgrejen" att göra.

Om Mueller kan bevisa att Trumps stab samarbetade med Moskva under valrörelsen riskerar presidenten riksrätt. På sistone har republikaner ifrågasatt Muellers trovärdighet och krävt att en ny särskild åklagare ska utses.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03