Historiskt åtal mot Trump kan komma i dag

USA:s president Donald Trump stiger av Air Force One i Maryland efter att ha besökt Alamo i delstaten Texas där han inspekterat en bit av gränsmuren han gick till val med 2016. Bild: Mandel Ngan/Lehtikuva-AFP

Allt pekar på att USA:s president Donald Trump för andra gången ställs inför riksrätt när representanthuset samlas på onsdagen. Möjligheten att presidenten fälls är denna gång större – men det är ändå föga troligt.

Representanthuset kommer att samlas kring klockan 16 finsk tid för att debattera frågan om riksrätt. Därefter röstar man – och som det ser ut kommer man kunna väcka riksrättsåtal mot Donald Trump, då Demokraterna har majoritet i kammaren.

Donald Trump blir då den förste presidenten i landets historia att ställas inför riksrätt två gånger. Senast var i december 2019. Då anklagades han för att ha försökt pressa Ukrainas ledning att gräva fram oegentligheter om den nu tillträdande presidenten Joe Bidens son.

Tung röst mot Trump

Den här gången anklagas Trump för anstiftan till uppror efter stormningen av Capitolium förra veckan.

Men att presidenten, bara dagar innan han lämnar Vita huset, skulle fällas ser i nuläget inte särskilt troligt ut.

Efter representanthuset går riksrättsåtalet i så fall vidare till senaten, som agerar domstol och avgör om Trump är skyldig eller inte. För att Trump ska fällas krävs att två tredjedelar av senatorerna röstar för att han är skyldig, vilket innebär att minst 17 republikaner måste rösta emot partiets president.

Hittills har fyra republikaner i representanthuset uppgett att de ställer sig bakom ett sådant åtal – en av dem är partiets tredje högst rankade ledamot i kammaren, Liz Cheney.

Liz Cheney, den tredje högst rankade republikanen i representanthuset, kommer att rösta för att ställa president Donald Trump inför riksrätt. Arkivbild. Bild: J Scott Applewhite/TT-AP

Tunt stöd

"En president i USA har aldrig gjort sig skyldig till ett större förräderi", säger Cheney i ett uttalande, med hänvisning till Trumpanhängarnas attack mot landets parlament.

Bland övriga republikaner som stödjer den linjen finns John Katko från New York, Adam Kinzinger, en känd Trumpkritiker från Illinois, och Fred Upton från Michigan.

Ingen republikansk ledamot i representanthuset stödde det första riksrättsåtalet mot Trump 2019 och när det blev dags för kongressens andra kammare, senaten, att fälla ett avgörande var det endast en av partiets senatorer, Mitt Romney, som röstade för att döma presidenten.

Denna gång har det kommit signaler om att fler senatorer kan rösta emot Trump, men hittills inte i närheten av det antal som krävs för fällande dom.

Avstår 25:e tillägget

Representanthuset har också manat vicepresident Mike Pence och regeringen att avsätta presidenten om denne anses oförmögen att sköta sitt ämbete.

Men enligt Pence är det inte aktuellt att åberopa det så kallade 25:e tillägget i konstitutionen.

"Jag tror inte att en sådan åtgärd ligger i vår nations intresse eller är förenlig med vår konstitution," skriver Pence i ett brev till Demokraternas ledare i representanthuset, talman Nancy Pelosi.

Vicepresident Mike Pence avvisar för första gången officiellt Demokraternas krav att han ska avsätta president Donald Trump. Bild: Senatens/TT-AP

En omröstning om att inleda riksrättsprocessen är planerad att hållas på onsdagen – om Trump inte innan dess avsatts av sin egen regering.

Minst 218 ledamöter i representanthuset ställer sig bakom anklagelsepunkterna mot Trump, enligt Politico, vilket är tillräckligt för att det ska bli ett riksrättsåtal.

Riksrättsrättegången sker i senaten, som åtminstone en vecka till kontrolleras av Republikanerna. Senaten har dessutom just nu uppehåll i sitt arbete och samlas åter den 19 januari, dagen innan Biden ska sväras in som president.

För att Trump ska fällas i riksrättsåtalet krävs två tredjedelar av rösterna i senaten, vilket innebär att minst 17 republikaner måste rösta emot presidenten.

Källa: Reuters

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning