Reportrar utan gränser: Källskyddet måste hålla

Bild: Eduardo Grimaldo

Om Yle tvingas lämna in Panamadokumenten till Skatteförvaltningen kommer det att bli mycket svårt att i framtiden göra liknande avslöjanden, säger Reportrar utan gränsers Finlandsavdelning.

– Det är tack vare källskyddet och vår pressfrihet Yle har fått tillgång till Panamapappren och kunnat publicera innehållet, skriver Reportrar utan gränsers Finlandsavdelning i ett pressmeddelande.

Om uppgiftslämnare inte kan lita på att källskyddet håller kommer de inte längre att vända sig till Yle. Samma gäller andra journalistiska instanser, skriver organisationen.

– Ifall myndigheterna utför granskningar av mediernas källskyddade material eller ens hotar med det kan Finland inte längre klassas som ett fritt och oberoende land i fråga om pressfriheten, skriver Reportrar utan gränser.

Internationella Reportrar utan gränser uppehåller ett pressfrihetsindex där Finland ännu i fjol låg i topp. Finlandsavdelningen beskriver utgående från det Skatteförvaltningens krav som "pinsamt".

– Saken blir inte bättre av att Finland är det enda landet av dem som berörts av Panamapappren där myndigheterna krävt att få ta del av redaktionellt material.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning