Reporter: Trakasserikulturen lever kvar inom damfotbollen – problem också inom andra sporter

Finlands centrum för etik inom idrotten utreder för tillfället om det förekommer sexuella trakasserier inom fotbollens eller ishockeyns landslagsverksamhet. Foto: Sebastian Backman/SPT Bild:

Timo Innanen, reporter på MTV Sport, säger att han fokuserat på sexuella trakasserier inom just damfotbollen eftersom han fått fram mest information därifrån. Han säger dock att han också hört berättelser om trakasserier inom ishockey, ringette, boboll, basket och handboll.

Innanen hoppas att hans avslöjanden om sexuella trakasserier inom damfotbollen i Finland kan bidra till att trakasserikulturen, som han beskriver den, så småningom dör ut – om den inte redan gjort det.

Innanen själv är övertygad om att kulturen i viss mån fortfarande lever kvar inom damfotbollen, trots att Finlands Bollförbund betonat att man har nolltolerans för fenomenet.

– Enligt MTV Sports färska uppgifter har dessa problem levt kvar i damernas landslag ännu i början av 2010-talet. Två erfarna spelare har bekräftat detta för mig, säger Innanen.

Finlands centrum för etik inom idrotten utreder för tillfället nuläget inom damfotbollen och damishockeyn och försöker ta reda på om det faktiskt råder nolltolerans för sexuella trakasserier eller inte.

Tiotals anonyma källor

Innanen säger att han talat med tiotals personer under sin arbetsprocess. Han uppskattar att cirka 60 procent av dem är från fotbollsvärlden medan 30 procent är ishockeymänniskor. Dessutom har han hört berättelser om sexuella trakasserier inom ringette, boboll, basket och handboll. Innanen har uttryckligen fokuserat på damidrotten.

Innanen säger att han gett sitt intervjumaterial till Finlands centrum för etik inom idrotten (FCEI) för att det ska kunna användas i den pågående utredningen. Han betonar att hans källor gett honom tillstånd att göra detta.

Utredningschef Jouko Ikonen på FCEI varken bekräftar eller nekar att FCEI fått material av Innanen.

– Jag tar inte ställning till det här, kommenterar Ikonen.

Fokus på fotbollen

I sin nyhetsrapportering har MTV Sport riktat störst fokus på fotbollen. Enligt Innanen beror det på att han fått fram mest information därifrån.

Vad är det du konkret avser när du rapporterar om sexuella trakasserier inom finländsk damfotboll?

– Det handlar om att lagens erfarna spelare som representerat sexuella minoriteter trakasserat unga heterosexuella spelare fysiskt och verbalt, och pressat dem till sexuella experiment. Det är naturligtvis självklart att största delen av representanterna för sexuella minoriteter inte har gjort sig skyldiga till maktmissbruk, men det har ändå skett systematiskt inom den finländska damfotbollen.

"Den här kulturen måste sluta"

Innanen har själv spelat fotboll och hörde redan år 2004 berättelser om sexuella trakasserier inom damfotbollen i Finland. Han började gräva i ämnet efter den globala metoo-kampanjen som tog fart i slutet av 2017.

Innanen medger att hans reporterarbete kring sexuella trakasserier i sportvärlden, och i synnerhet inom fotbollen, känns väldigt viktigt för honom men tycker inte att det blivit ett personligt projekt. Han anser att han lyckats förhålla sig objektivt till sitt ämne och analysera sina källors motiv noggrant.

På en direkt fråga om han har något emot Finlands Bollförbund svarar Innanen bestämt nej.

– Tvärtom. Jag kan inte påstå att Bollförbundet skulle vara den allra skarpaste organisationen i mina ögon men jag har absolut ingenting personligt emot förbundet. Jag skulle ta en enorm risk och sätta min karriär på spel om jag skulle gå till överdrifter i min rapportering.

– Det här är en så betydelsefull sak att jag velat ta upp det här. Jag tycker att den här kulturen måste sluta.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03