Renovering av mur kan kosta 150 000 euro

Muren på den judiska begravningsplatsen skadades under förra veckoslutets Helsinki Weekend Festival. Bild: Lehtikuva/Onni Ojala

Det kan kosta upp till 150 000 euro att reparera muren mellan den judiska begravningsplatsen och urnlunden i Helsingfors. Men vem som ska stå för räkningen är oklart.

En del av muren rasade förra veckoslutet när människor klättrade över muren för att lyssna på musiken från Helsinki Weekend Festival på Sandudds sandstrand. Stenmuren har rasat på fem ställen. Att bygga upp muren är inget lätt jobb och kostnaderna kan uppgå till 150 000 euro. Vem som ska betala kostnaderna för renoveringen är oklart.

– Vi har polisanmält förstörelsen och väntar på att polisens utredning blir färdig innan vi tar ett beslut hur vi går vidare. I det här skedet har vi inte varit i kontakt med staden eller arrangörerna av festivalen, säger Helsingfors judiska församlings ordförande Yaron Nadbornik.

Helsinki Weekend Festivals informatör Tomi Lindblom påpekar att ingen församling vid Sandudd gjort anspråk på skadestånd. Lindblom säger att festivalens bevakningspersonal inte har befogenheter att sköta bevakningen på begravningsplatserna utan ett uppdragskontrakt där alla detaljer är klara och där det står hur omfattande bevakningen ska vara.

– Vi erbjöd församlingarna i våras ett kontrakt om en gemensam bevakning av området, men församlingarna var inte intresserade av ett samarbete, säger Lindblom.

Enligt Lindblom frigjorde festivalen personal för att bevaka begravningsplatserna – speciellt sedan det på fredag kom fram att ofog på den judiska begravningsplatsen planerades i sociala medier.

– Den här bevakningen sköttes utifrån allemansrätten – inte enligt ordningslagen eftersom församlingen inte var intresserat av att teckna under ett avtal om en professionell bevakning. Bevakningen var välgörenhet av oss och vi kallade in extra personal för det här, säger Lindblom.

Enligt producent Päivi Munther på Helsingfors stads näringslivsavdelning har staden inte fått några anspråk på skadestånd.

– Vi ska ha ett möte med arrangörerna på fredag och då klarnar det om villkoren som vi ställde på arrangemangen uppfylldes, säger Munther.

Helsinki Weekend Festival arrangerades i fjol på Byholmen, men enligt Munther var det inte aktuellt med festivalen på Byholmen den här gången.

– Vi diskuterade med arrangörerna och myndigheterna om en lämplig plats för festivalen. Festivalen på Sandudd var ett test. Erfarenheterna, responsen och omfattningen på skadorna utvärderas inom kort och vilka åtgärder som tas efter det klarnar i höst. Vi har som mål att planera mångsidiga evenemang i staden som inte ska störa boende. Bästa arrangemangen nås genom samarbete, säger Munther.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning