Rembrandts Nattvakten får direktsänt lyft

Rembrandt Harmenszoon van Rijns The night watch (Nattvakten) genomgår nu sin mest omfattande restaurering hittills. Bild: Peter Dejong/TT-AP

Nu inleds den mest omfattande restaureringen hittills av ett av Rembrandts mest kända verk – Nattvakten från 1642.

Den 377 år gamla tavlan har monterats ned från sin väggplats i Rijksmuseum i Amsterdam och placerats i en glaskammare inne på museet, där den långa och omfattande restaureringen nu kommer att ske publikt.

Projektet väntas pågå i ett år, och görs dels för att bevara tavlan för kommande generationer, men också för att forska i vilken teknik Rembrandt använde i skapandet av sitt mästerverk.

Den som inte har vägarna förbi Amsterdam kommer att kunna följa processen på nätet, då allt sänds live i museets olika kanaler.

Restaureringen är den första av det större slaget sedan 1975, då tavlan vandaliserades i en knivattack.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning