Rekordsäsong tar inte slut – ny orkan kommer

En satellitbild som visar orkanen Iota på måndagen strax efter lunch svensk tid. Bild:

Ovädret Iota har blåst upp till en kraftfull orkan när den nu närmar sig land i Centralamerika – mindre än två veckor efter Etas förödande framfart i regionen. Årets orkansäsong fortsätter att sätta dystra rekord.

Iota uppstod som en tropisk storm i Karibien i fredags. Sedan dess har den snabbt vuxit i styrka. På måndagen varnade USA:s orkancenter NHC för att det nu är en "extremt farlig" kategori 4-orkan som stormar fram mot Nicaragua och Honduras.

Där väntas den nå land på tisdag finsk tid.

Myndigheterna i Honduras, Guatemala och Nicaragua har tvingats utlysa nya evakueringar – mitt i kaoset efter Etas härjningar. Uppemot 200 människor omkom då de stora regnmängder orkanen förde med sig utlöste skred och översvämningar.

Kamp mot klockan

I den nicaraguanska kuststaden Bilwi försöker invånare desperat förstärka taken på sina bräckliga trähus med samma typ av plåt som slets bort av Eta, rapporterar AFP.

En del vägrar följa uppmaningar att lämna området, av rädsla för att smittas av covid-19.

– En del av oss föredrar att dö i våra hem, säger Silvania Zamora till nyhetsbyrån.

– Aldrig tidigare har det kommit en ny orkan på så kort tid. Men vad kan man göra mot Guds och naturens makter.

Det är första gången som två så kallade intensiva tropiska orkaner uppstått på Atlanten under en och samma novembermånad, konstaterar Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI).

13:e orkanen

Iota är den 13:e tropiska orkanen på Atlanten under årets säsong. Det har bara överträffats en gång tidigare sedan statistik började föras 1851 över tropiska stormar, nämligen 2005 då 15 tropiska orkaner noterades.

Nicaraguanska myndigheter uppskattar att omkring 80 000 familjer riskerar att drabbas av Iotas framfart och att man gör vad man kan för att hinna evakuera så många som möjligt.

I Honduras har polis och militär satts in för att evakuera människor från San Pedro Sula, landets andra största stad, med omnejd. Regeringen har även beordrat en minskning av vattennivåerna i den damm som hör till landets viktigaste vattenkraftverk för att försöka undvika att den svämmar över.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning