Rekordmannen visar vägen i Jyväskyläs skogar

Dynamisk duo. Miikka Anttila och Jari-Matti Latvala har vunnit tre gånger i Jyväskylä på 2010-talet. Bild: EPA/Nikos Mitsouras

Det nygamla Toyotastallets finländska manskap är redo för sitt hemmarally. När rallyt startar blir det klart att Miikka Anttila blir alla tiders mest erfarna kartläsare i VM-serien men han och Jari-Matti Latvala hoppas att helgen kommer med flera jubelämnen.

Jari-Matti Latvalas kartläsare Miikka Anttila tävlar i VM-serien för 189:e gången då Finlands VM-rally kring Jyväskylä avgörs. Därmed blir han ensam etta i statistiken i stället för att dela topplatsen med fransmannen Denis Giraudet.

– Det innebär att jag haft Jari-Mattis, hans bakgrundskraft Timo Jouhkis och min egen familjs förtroende. Då man varit borta hemifrån i minst en vecka i månaden i tio år måste ekvationen gå ihop även hemma, säger Anttila.

En kartläsare gör upp så kallade noter på förhand tillsammans med sin förare och ger sedan detaljerade instruktioner under loppet. Eftersom Anttila är så rutinerad får han ibland träda in i en större roll, till exempel om Latvala på förhand frågar om hur bilen kan tänkas uppföra sig på något enskilt ställe efter att mekanikerna gjort ändringar på den.

– Mina åsikter ger ofta extra stöd för Jari-Mattis egna observationer, säger Anttila.

Han uppger sig njuta extra mycket då publikmassorna kring startplatsen är extra stora i Jyväskylärallyt. Vissa sträckor är betydligt mer krävande än andra för kartläsaren.

– Den största utmaningen är att läsa noter på mycket snabba specialsträckor, som Ouninpohja där det finns många hopp och sikthinder och det går att titta ut bara tidvis. En av tävlingens bästa stunder är nog då vi når målet i Ouninpohja, säger Anttila.

Sekundstrid

Toyotastallet deltar i sin nuvarande skepnad med Tommi Mäkinen som stallchef och som nykomling i VM-serien för första gången i Jyväskylä i år. Stallet har varit en överraskande stark nykomling och Latvala ligger trea i VM-serien, 64 poäng efter ledande fransmannen Sebastien Ogier. Deltävlingssegrar ger 25 poäng.

– Jyväskylä avgör ganska långt vartåt det barkar under resten av säsongen. Det är en viktig tävling för att hänga med i mästerskapsstriden, säger Latvala.

Jyväskylä bjuder i allmänhet på mycket hög fart, rallyt är snabbast i VM-serien.

– De snabba kurvorna som körs nästan för fullt avgör. Det viktigaste är hur bra bilen får kontakt med vägen i dem, säger Latvala efter en två dagar lång session av däcktester.

Kartläsaren Anttila ser Jyväskylä som en av årets höjdpunkter och inte bara själva VM-tävlingen. Tack vare den höga snitthastigheten är även testsessionerna speciella, inte minst i år då WRC-bilarna tack vare nya regler är betydligt snabbare än tidigare.

– De två första körningarna under testerna i Jyväskylä känns varje år som en avlöningsdag och speciellt i år. Det känns som att det är för det här man jobbar, säger Anttila.

Fakta

Senaste vinnare i Finlands VM-rally

(Förare & kartläsare, bil)

2010: Jari-Matti Latvala & Miikka Anttila, Ford Focus WRC 09

2011: Sébastien Loeb & Daniel Elena, Citroën DS3 WRC

2012: Sébastien Loeb & Daniel Elena, Citroën DS3 WRC

2013: Sébastien Ogier & Julien Ingrassia, Volkswagen Polo R WRC

2014: Jari-Matti Latvala & Miikka Anttila, Volkswagen Polo R WRC

2015: Jari-Matti Latvala & Miikka Anttila, Volkswagen Polo R WRC

2016: Kris Meeke & Paul Nagle, Citroën DS3 WRC

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03