Rekordmånga träd har planterats på Åland i år – ska reparera skadorna efter Alfrida

Nästa år kommer det att vara granbarkborren som orsakar behovet av nya plantor, tror åländska skogsvårdsföreningens verksamhetsledare Torbjörn Björkman. Bild: Luke

Ålands Skogsvårdsförening har levererat 750 000 plantor. Det är dubbelt så många som normalt. Mängden beror på stormen Alfrida för två år sedan.

Det stora behovet av trädplantor på Åland är resultatet av skogsröjningen efter stormen Alfrida.

Tidigt i början av 2019 drabbade Alfrida (Aapeli på fastlandet) norra Europa. Åland var ett av de värst drabbade områdena, med många omkullblåsta träd i skogarna.

Effekterna syns i plantmängden först nu – två år efter Alfrida. Skogsvårdsföreningens verksamhetsledare Torbjörn Björkman väljer att se det goda efter stormen.

– Det är klimatmässigt bra med nya plantor så det gäller att se det positiva, säger han.

Planteringen utfördes under våren, vilket visade sig vara en bra tidpunkt.

– Vi har haft en väldigt fin planteringssäsong. Det har varit en lagom mängd regn med lagom intervaller. Vi var oroliga för en torr vår, men det blev en fin vår och plantorna fick en bra start. De torde nu ha klarat sommarens hetta, eftersom plantorna kan hushålla med resurserna, säger Björkman.

Likadant nästa år

Björkman tror att det kommer att finnas ett stort röjningsbehov om några år på grund av skadeinsekten granbarkborren. Den bosätter och förökar sig i barken på försvagade granar. En stor population kan även sprida sig till friska granar.

Han säger att det därför kan bli brist på grantimmer. I synnerhet lite äldre skog har intresserat granbarkborren.

– Det blir likadant nästa år. Nu har vi sett effekterna av Alfrida men nästa år kommer följderna av granbarkborrarna. Det betyder att det kommer att planteras lika mycket plantor nästa år, säger han.

Björkman hoppas på att den åländska landskapsregeringen snart utför en ny taxering av skogen för att skogsägarna ska veta vilka volymer som finns. Senast en taxering utfördes var strax innan Alfrida, vilket betyder att den inte längre är giltig efter att stormen härjat.

Ålands Skogsvårdsförening har levererat 750 000 plantor i år.

I areal betyder det ungefär 375 hektar, vilket motsvarar 525 fotbollsplaner.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning