Rekordmånga nya fall av covid-19 i Brasilien

En gatumarknad i centrala Rio de Janeiro. Bild: Leo Correa/TT-AP

Antalet personer som konstateras smittade med covid-19 ökar i rekordfart i Brasilien. Den gångna veckan blev den hittills värsta. Landet har visserligen utökat sina tester, men smittspridningen är fortfarande utom kontroll.

Nästan 260 000 nya smittade hade på söndagen registrerats de senaste sju dagarna, enligt Brasiliens hälsomyndighet.

Under samma tid avled drygt 7 000 människor i sviterna av viruset i landet, vilket är strax under den föregående veckans rekord på drygt 7 200 döda.

Brasiliens hälsomyndighet började den gångna veckan att testa alla misstänkta covid-19-fall inom det offentliga sjukvårdssystemet, men det görs fortfarande för få tester, menar experter.

Protester mot Bolsonaro

De nya mörka siffrorna kommer samtidigt som protester hörs mot president Jair Bolsonaros hantering av krisen. Presidenten har genomgående tonat ner riskerna med coronaviruset och har motsatt sig de restriktioner som landets lokala delstatsstyren har infört för att stävja smittspridningen.

I huvudstaden Brasilia har demonstranter placerat ut tusen kors på gräsmattan framför kongressen till minne av offren för covid-19, tillsammans med en banderoll med texten "Bolsonaro, sluta förneka!".

"Brasilien lider en enorm smärta", säger arrangörerna i ett uttalande.

På stranden Copacabana i Rio de Janeiro har ett par hundra demonstranter som skanderat "stoppa Bolosonaro" blivit hårdhänt bortknuffade av militärpolis med batonger. När folk från sina fönster såg hur demonstranterna behandlades av polisen stämde de in i protesterna och började ropa "försvinn Bolsonaro".

Öppnar trots smittspridning

Trots att smittspridningen ännu inte är under kontroll har vissa lokala myndigheter börjat öppna sina samhällen. I Rio de Janeiro har affärer återigen slagit upp dörrarna och fotbollsmatcher tillåts igen. Redan den 10 juli kan publik få komma in på arenorna.

Sammanlagt har fler än 1,3 miljoner människor diagnosticerats med covid-19 i Brasilien, varav drygt 57 600 har avlidit. Landet har därmed endast USA ovanför sig på den oangenäma listan över länder med flest antalet smittade och döda.

Experter anser att det verkliga antalet smittade och döda i Brasilien antagligen är betydligt högre än landets officiella data.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning