Rekordmånga fästingar i år – "Vi plockade fästingar från barnen varje timme"

Familjen Fagerstedt Nilsson brukar tillbringa somrarna i Sibbo skärgård. Men i år blev vistelsen kort. Här kollar pappa Fredrik efter fästingar på sonen Philip. Bild: Johanna Häggblom

I år har rekordmånga fästingobservationer gjorts. Ökningen är en fortsättning på en mångårig trend som ännu inte har nått sin kulmen.

Efter bara några månader har över 30 000 fästingobservationer registrerats i Finland. Det är lika många observationer som fästingforskare hoppades på att få in på ett helt år.

Många som rör sig i skog och mark har redan lagt märke till ökningen. En av dem är Sara Fagerstedt Nilsson som välkomnades till Sibbo skärgård av parasitdjuren.

– Vi hade planerat att vara på sommarstugan i minst en vecka, men var tvungna att åka därifrån efter bara tre dagar. Det var helt enkelt för många fästingar där, säger hon.

Tillsammans med sin man och deras två barn brukar Fagerstedt Nilsson spendera somrarna i Finland, till vardags bor de i Umeå. Förvisso har det funnits fästingar vid stugan även tidigare, men inte lika många som i år.

– Vi kollar alltid efter fästingar på kvällarna, nu hittade vi uppemot tio per dag och plockade fästingar från barnen varje timme. Vi försökte skydda oss med kläder och strumpor i gummistövlarna samtidigt som värmeböljan drog in. Eftersom vår yngsta inte har fått TBE-vaccin ännu bestämde vi oss för att åka till stan igen.

Nya normala

Fästinginvasionen är nu ett faktum och enligt universitetslektorn Tero Klemola får vi vänja oss vid samexistens.

– Ökningen har setts i mer än tjugo år nu och den kommer att fortsätta. I framtiden stabiliseras populationen men vi kommer vara tvungna att anpassa oss till ett liv med fler fästingar, säger han.

Bästa sättet att förebygga fästingburna sjukdomar är att regelbundet kolla huden och vaccinera sig, säger universitetslektorn Tero Klemola. Bild: Todorean Gabriel/Mostphotos

Som med så mycket annat har klimatförändringen ett finger med i spelet. Klemola påpekar att de tidiga somrarna och sena höstarna passar fästingen utmärkt. Att vintrarna blir allt mildare är också gynnsamt för både fästingen och dess värddjur.

Fästingen är ändå inte en helt onådig underkuvare. Snart kan trycket lätta, åtminstone en aning.

– I juli kan fästingarna bli mindre aktiva, men de kommer inte att dö. De trivs speciellt bra i fuktiga förhållanden och under sommarens varmaste period blir det lite för torrt.

Inte mycket man kan göra

Att ta död på alla fästingar i Finland skulle kräva en välplanerad och omfattande attack som oundvikligen skulle innebära vådabeskjutning. Något Klemola inte ser som en möjlig lösning.

– Ingen skulle nog gå med på att förpesta vår natur med starka kemikalier för att få bukt med fästingarna. På den egna gården kan man dock försöka hålla bort värddjur.

Äldsta sonen Philip har redan fått fästingvaccin, men eftersom lillebror saknar det valde familjen att lämna stugan där fästingarna frodades. Bild: Johanna Häggblom

Familjen Fagerstedt Nilsson och deras grannar har märkt att det finns fler vitsvanshjortar än vanligt på holmen, vilka kan fungera som värddjur. Eftersom vi inte kan utrota fästingarna behöver man hitta andra säkerhetsåtgärder, säger Klemola.

Att leta efter fästingbett på kroppen säger Klemola är den bästa strategin för att undvika fästingburna sjukdomar. Klemola tycker också att alla som kan ska vaccinera sig mot TBE, åtminstone om man regelbundet vistas i områden som man vet är fästingdrabbade.

Att fästingpopulationen ökar kommer oundvikligen påverka det finländska stuglivet, tror Klemola. Men till vilken grad är upp till var och en.

– Jag hoppas alla inser risken och gör en egen riskbedömning.

Skydda dig med kläder.

Ta TBE-vaccin.

Utslag hör inte till symtomen.

Behandling enligt symtom, inga antibiotika.

60-90 anmälda fall per år, risken varierar mellan olika områden.

Källa: THL, 2021

Skydda dig med kläder.

Finns inget vaccin.

Rodnande utslag som blir större.

Behandlas med antibiotika.

Cirka 7 000 anmälda fall per år.

Källa: THL, 2021

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning