Rekordmånga anmälningar om penningtvätt vad gäller virtuella valutor

Anmälningarna från banker, betalningsförmedlare och spelbolag angående penningtvätt har ökat jämfört med i fjol. Speciellt virtuella valutatjänster misstänks nu användas när pengar tvättas. Bild: Ozan Kose/AFP-Lehtikuva

I slutet av juni hade polisen fått in 3,4 miljoner anmälningar om penningtvätt från leverantörer av virtuella valutatjänster.

Under första halvan av året har Centralkriminalpolisen fått in rekordmånga rapporter om penningtvätt. I slutet av juni hade polisen registrerat över 3,4 miljoner misstänkta transaktioner eller misstänkta terroristfinansieringar.

De flesta anmälningar är från leverantörer av virtuella valutatjänster, men över 26 000 är av andra än leverantörer.

Jaakko Christensen, kriminalinspektör och chef för utredningscentret för penningtvätt, säger att den betydande ökningen delvis kan förklaras av att leverantörerna av virtuella valutatjänster sedan 2019 har anmälningsskyldighet.

"Men anmälningarna från banker, betalningsförmedlare och spelbolag har fortsatt att växa jämfört med samma period förra året. Den övergripande bilden är att anmälningarna alltså klart ökar", säger Christensen i ett pressmeddelande.

En virtuell valuta är, till skillnad från en traditionell valuta, en oreglerad digital valuta som saknar juridisk status som lagligt betalningsmedel då den vanligtvis kontrolleras av sin systemutvecklare och inte av en centralbank.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning