Rekordlåg fertilitet i Norge

Det föds färre barn i Norge än tidigare. Arkivbild. Bild: JESSICA GOW / TT

Förra året föddes 56 600 barn i Norge. Det innebär en fertilitetsnivå på 1,62 barn per kvinna – den lägsta uppmätta i Norge någonsin hittills. Det föddes 2 300 färre barn än 2016, enligt landets statistiska centralbyrå SSB. Siffran är ändå högre än i Finland.

Det samlade fruktbarhetstalet (SFT) i Norge har minskat sedan 2009. Men nedgången från 1,71 år 2006 till 1,62 år 2017 är märkbart högre än tidigare.

– Det är inte vanligt med så stora förändringar i SFT från ett år till ett annat, säger SSB:s rådgivare Espen Anderssen.

2017 var första året på länge som fertiliteten sjönk i alla åldersgrupper. Allt fler kvinnor väntar längre med att föda sitt första barn. Genomsnittsåldern för en förstföderska var 29,3 år 2017 – en ökning med 0,3 år jämfört med året innan. För 30 år sedan var genomsnittsåldern 25 år.

– En konsekvens kan vara att det är svårare för dagens kvinnor att skaffa lika många barn som sina föregångare, säger Anderssen.

Det finns ännu inga officiella siffror för 2017 från Finland. Men år 2016 var fertilitetsnivån 1,57 barn per kvinna.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning