Rekordintresse för att arrangera dam-VM – Fifa lovar öppen omröstning

USA fifrar guldet i VM 2015. I sommar ska det amerikanska laget försöka försvara sin titel då VM avgörs i Frankrike. Bild: AP/Elaine Thompson, File

Internationella fotbollsförbundet Fifa kommer att offentliggöra samtliga röster då man väljer värd för VM 2023.

Nio länder kommer att ansöka om att få arrangera fotbolls-VM för damer 2023. Det är rekordantal ansökningar i ett dammästerskap.

Argentina, Australien, Bolivia, Brasilien, Colombia, Japan, Nya Zeeland, Sydafrika och en gemensam koreansk ansökan kommer att tävla om att få arrangera mästerskapet om fyra år.

Alla nio arrangörskandidater har lämnat in en officiell anmälan till ansökningsprocessen. De har nu tid fram till den 16 april i år att komplettera sin ansökan och registrera den hos internationella fotbollsförbundet Fifa.

Efter det har de potentiella värdnationerna till fram till den 4 oktober 2019 att lämna in sin slutliga ansökan. Fifa offentliggör vilket land som står värd för VM 2023 i mars 2020.

Det är Fifa Council (Fifas råd) med 37 ledamöter som tar beslutet om värdnation. Då herrarnas VM-värd utser är det samtliga medlemsförbund som röstar fram vinnaren.

Fifa meddelar att man kommer att ha total genomskinlighet i valet i mars nästa år då samtliga röster kommer att vara offentliga. Då USA, Kanada och Mexiko valdes till VM-värdar för herrarnas mästerskap 2026 offentliggjorde Fifa rösterna och nu gör man lika då dammästerskapet får värd.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning