Rekordhettan stoppar inte sommaräventyrarna

Några barn svalkar sig i en duschanläggning som myndigheterna riggat upp på gatan i Molsheim i Alsace i Frankrike. Bild: Stefan Lundberg

Det är rekordvarmt i Frankrike just nu men Stefan Lundberg och Pirjo Houni trampar vidare.

Den exceptionella värmeböljan i Centraleuropa har drabbat särskilt hårt Frankrike och Spanien. Enligt det franska meteorologiska institutet Meteo-France mättes rekordtemperaturen 45,9 grader i byn Gallargues-le-Montueux mellan Montpellier och Nimes under fredagseftermiddagen.

Värmeböljan har skördat liv åtminstone i Spanien, Italien, Frankrike och Tyskland och de höga temperaturerna har också försämrat luftkvaliteten i flera europeiska storstäder.

HBL:s medarbetare Stefan Lundberg cyklar just nu genom Europa tillsammans med sin fru Pirjo Houni. På lördagen befann sig paret i Obernai i Alsace.

– Egentligen är det här det svalaste stället i Frankrike och här är nu 30 grader, säger Lundberg.

I genomsnitt har paret cyklat kring 80 kilometer per dag men på grund av hettan har sträckorna blivit betydligt kortare.

– Man blir alldeles uttorkad även om vi tagit många pauser och druckit en massa vatten.

Myndigheterna i olika europeiska länder har skickat ut tips och råd på hur man ska hantera den extrema värmen. Som Lundberg skrev i sin senaste rapport i HBL-serien Sommaräventyret 2019 har de franska myndigheterna uppmanat till att undvika alla ansträngande idrottsgrenar i hettan.

Franska hälsoministern Agnès Buzyn uttalade sig också tidigare i veckan och kallade det meningslöst för friska personer att riskera sin hälsa genom att idrotta i hettan.

Trots detta har Lundberg och Houni fortsatt sin resa, även om de endast cyklar tidigt på morgonen då värmen och solskenet inte är som starkast.

– Fyra-femtiden på eftermiddagen är det allra värst. Och i morgon visar prognoserna att det ska bli 38 grader också här, säger Lundberg.

Han påpekar också att cykelhjälmen blivit extra viktig i hettan. De moderna hjälmarna skyddar från solen och isolerar värmen.

– Utan hjälm skulle man nog dö direkt och dessutom fläktar den skönt.

Under söndagen siktar paret på att trampa cirka 30 kilometer till Colmar men efter det måste de antingen ta en längre paus i cyklandet eller ta tåget.

– Vi borde ta oss över Vogeserna och i den här hettan är det ingen god idé – det går helt enkelt inte. Men vi tänker inte åka hem för det här är jätteroligt, säger Lundberg.

Här kan du följa med sommaräventyret.

I Paris svalkar sig människorna i fontänen Trocadero vid Eiffeltornet. Bild: Zakaria Abdelkafi/Lehtikuva-AFP

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning