Rekordförsäljning av Nestes förnybara diesel

Bild: Arkiv

USA:s beslut att dra sig ur Paris-klimatavtalet och president Donald Trumps politik som främjar fossila bränslen får inte Neste att svaja, uppger bolaget.

Neste säljer cirka en tredjedel av sin biodiesel till Nordamerika. Oljebolagets rörelsevinst i april–juni minskade till 236 miljoner euro från fjolårets 282 miljoner euro.

– Donald Trump talar mycket, men USA har ökat målen för förnybara bränslen, säger Nestes vd Matti Lievonen till FNB.

Målet för biobaserad diesel har höjts med 5 procent för nästa år. Redan i år höjdes målet med 5 procent. Dessutom kan delstaterna i USA besluta om frågor ganska självständigt. I synnerhet har delstaten Kalifornien varit progressiv gällande biobränslen.

– Delstaterna har en väldigt stark självständighet i dessa frågor. De kan själv besluta om hur de vill göra, säger Lievonen.

"674 000 ton"

Oljebolaget Neste gjorde ändå ett sämre resultat på den amerikanska marknaden i april–juni. Lievonen uppger att resultatet påverkades av att skattereduktionen Blender's Tax Credit i USA avslutades. Reduktionen hade en effekt på tiotals miljoner euro på resultatet.

Nedgången kan bli en engångsföreteelse, eftersom de båda största partierna i USA:s kongress har gjort ett lagförslag om att fortsätta med skattelättnaden till år 2020.

Förnybara biobränslens andel av Nestes omsättning på 3,3 miljarder euro var 828 miljoner euro i april–juni. Den jämförbara rörelsevinsten för förnybara biobränslen sjönk till 101 miljoner euro från 119 miljoner euro.

– Det var mycket tal om att vår lönsamhet eventuellt kommer att sjunka utan USA:s Blender's Tax Credit, men så har det inte gått. Vi har lyckats kompensera det väldigt bra, säger Lievonen.

– Försäljningen av förnybar diesel var 674 000 ton, vilket är ett nytt kvartalsrekord, säger Lievonen.

Bra resultatutveckling

I Finland har Neste byggt trafikstationer, som konkurrerar med S-gruppens ABC-stationer, tillsammans med Kesko. På trafikstationer finns förutom en bensinpump också en restaurang och butik och eventuellt också andra affärer.

– Målet är så klart att vi är först i Finland, andra i Baltikum och tredje i Sankt Petersburg, säger Lievonen.

Enligt honom har resultatet för trafikstationerna utvecklats på ett bra sätt under de senaste åren. 

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning