Rekordfå lag gör upp om titeln? – Pargas IF kan tvingas ge upp sin plats i FM-ligan

Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Med knappt fyra veckor till säsongstarten i handbollsligan ser Pargas IF ut att tvingas ge upp sin plats i serien. Det skulle betyda att säsongen 2020–21 skulle genomföras med rekordfå finländska lag.

För två veckor sedan berättade Åbo Underrättelser att Pargas IF:s herrlag kan tvingas ge upp sin plats i herrarnas FM-serie i handboll.

Enligt planen ska Pargas vara ett av åtta finländska lag som deltar i serien. Dessutom gästspelar HC Tallinn i grundserien den här säsongen. Det estniska laget spelar inte i fortsättningsserierna utan spelar om det estniska mästerskapet på hemmaplan.

– Vi har som bäst svårt att locka studerande handbollsspelare till PIF och då våra äldsta juniorer är endast B-juniorer ännu, kan de inte riktigt plockas in för ligaspel, även om de delvis börjat träna tillsammans, sade Robert Åberg från PIF till tidningen.

Under veckorna som gått sedan ÅU:s intervju med Åberg har situationen i Pargaslaget inte blivit bättre. PIF har hört av sig till andra klubbar om de skulle ha spelare att undvara så att lagets medverkan i FM-ligan kan garanteras.

Förra säsongen lånade PIF spelare av åboländska konkurrenten ÅIFK. Den här gången ser förfrågningarna inte ut att ge resultat.

Handbollförbundet skickade på måndag ut en förfrågan till FM-ligaklubbarna om de kan hjälpa krisande Pargas IF. Det här är ett sista försök att rädda kvar PIF i FM-ligan. Utan nya spelare kommer laget att åka ner till division 2.

De senaste säsongerna har antalet lag i de högsta handbollsserierna minskat. Inför förra säsongen föll Hangöklubben HIK och Vandaföreningen Atlas bort. Om Pargas IF inte kan delta säsongen 2020–21 är det bara 7 finländska herrlag som gör upp om titeln. Så få herrlag har aldrig gjort upp om mästerskapet sedan seriestarten 1944.

Då Cocks lag dessutom består av två finländska och 13 utländska spelare är spelarbristen mycket värre än någonsin tidigare både bland herr- och damlagen.

13 mästerskapsserielag (6 damlag och 7 herrlag) är det lägsta antalet sedan säsongen 1957–58 då 10 herr- och 2 damlag gjorde upp om titlarna.

Pargas IF ska spela sin första match för säsongen den 4 september då laget möter Akilles i den första cupen i finländska cupen. Enligt spelschemat ska PIF inleda FM-ligan med hemmamatch mot HIFK 12.9. Pargas skulle också stå värd för HC Tallinns första match i den finländska serien den 26 september.

Matcherna är nu i fara att ställas in och matchprogrammet ritas om ifall PIF inte lyckas värva nya spelare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning