Rekordfå blixtar i sommar

Bild: KSF-arkiv/Kristoffer Åberg

Det har åskat ovanligt lite i sommar, meddelar Meteorologiska institutet.

Det är framför allt det kyliga vädret som gjort att de kraftiga åskskurarna lyst med sin frånvaro.

Blixtstatistiken är rekordmager, även om det nog förekommit åska. Förra veckan var vädret väldigt ostadigt och gynnsamt för skur- och åskmoln, framför allt i östra Finland.

– Trots att det förekommit åskväder är blixtmängderna väldigt små med tanke på årstiden. Det kyliga vädret har inte gynnat uppkomsten av kraftiga åskmoln som skulle ha inneburit större blixtmängder, säger forskaren Antti Mäkelä vid Meteorologiska institutet i ett pressmeddelande.

Fortsätter vädret likadant blir det en rekorddålig blixtsommar. Det föregående rekordet är från 2015 då det noterades ungefär 30 000 blixtar under hela året.

– Vid motsvarande tidpunkt den sommaren hade man uppmätt ungefär 15 000 blixtar. Nu är siffran under 10 000, jämför Mäkelä.

Åsksäsongen i Finland pågår ända fram till september och det är inte alls ovanligt att årets kraftigaste åskskurar kommer i augusti.

– Åskan följer inte kalendern. Om vädertypen är gynnsam – varm, fuktig, ostadig – så föds det kraftiga åskor. 

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning