Rekordbra Saarinen fyra i Finlandia Trophy

Jenni Saarinen var den bäst placerade finländska konståkaren i Finlandia Trophy. Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Jenni Saarinen glänste inför hemmapubliken med sitt fria program under den avslutande dagen av Finlandia Trophy.

I de främsta finländska damåkarna Viveca Lindfors och Emmi Peltonens frånvaro var det 20-åriga Jenni Saarinen som klev fram inför hemmapubliken i Finlandia Trophy i Esbo.

Saarinen åkte med gott självförtroende till sitt blues-inspirerade fria program, och trots några enstaka små misstag återhämtade hon sig bra och höll ihop prestationen. Det syntes också i poängen: hennes totala resultat 181,20 är en förbättring av det personliga rekordet med 20 poäng. Resultaten räckte totalt till en fjärde plats i Finlandia Trophy.

Känslan hos Saarinen efter tävlingen var lycklig, lättad och kanske också något häpen.

– Jag är mycket nöjd över att ha kunnat hålla ihop prestationen genom hela helgen. Detta var nog ett resultat av all hård träning. Jag förväntade mig kanske inte ett riktigt så här bra resultat, men jag visste att jag är i god form, kommenterar Saarinen i Yles sändning.

Saarinen är regerande FM-bronsmedaljör och hennes poäng i Finlandia Trophy skulle ha räckt till en femteplats i EM i fjol.

– Säsongens mål måste nog tänkas om nu. Planen är åtminstone att göra programmet lite svårare och alltid kan man öka på farten lite, blickar Saarinen framåt.

De övriga inhemska åkarna var Linnea Ceder, Vera Stolt och Sofia Sula. Av dem kom Ceder på sjunde plats med nya rekordpoäng, 151,48.

– Jag njöt massor av att över huvud taget få tävla här. Det kom en del misstag, men jag är nöjd med helheten. Publiken var fantastisk och jag önskar att alla fick uppleva något dylikt, säger Ceder.

Stolt och Sula slutade på nionde respektive tolfte plats. Segern gick till ryska Alenia Kostornaia med poängen 234,84.

Galay i topp tio

På herrsidan var Roman Galay bästa finländare då han under helgen kom elva i kortprogrammet och femma i lördagens fria program. Den sammanlagda slutplaceringen blev därmed åttonde med poängen 193,11.

– Jag är nöjd. Jag väntade mig att det fria programmet blir en god helhet då det fungerat bra i träningarna. Hemmapubliken gav en enorm mängd styrka, energi och glädje. En dylik känsla går inte att hitta på annat håll, säger Galay.

Valtter Virtanen blev i sin tur 17:e med poängen 155,43. Herrsegern gick till japanska Shoma Uno med resultatet 255,23.

I den synkroniserade konståkningen var det de regerande världsmästarna, ryska Paradise, som tog hem segern. Paradise noterades för poängen 75,38, och tvåa kom inhemska Helsinki Rockettes – snäppet över en poäng efter. Tredjeplatsen gick till Team Unique från Helsingfors.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning