Rekord, rekord, rekord – men inga medaljer

Mimosa Jallow satte två finländska rekord under avslutningsdagen i EM. Bild: Timo Heikkala

Tre finalplatser, tre finländska rekord och tre åttondeplatser. Det var det finländska saldot då EM på kort bana avslutades i Köpenhamn.

Finländska rekord stod på agendan då EM avslutades i Köpenhamn. Båda medleystafettlagen satte nya finländska rekord medan Mimosa Jallow dessutom stod för ett individuellt nationsrekord. Men längre än till åttondeplatser i sina respektive finaler räckte rekordtiderna inte.

Jallow satte nytt finländskt rekord på 50 meter fritt i semifinalen då hon gick i mål på 24,17 – åtta hundradelar under sitt eget rekord. I finalen kom hon inte riktigt upp till samma nivå och var tre hundradelar långsammare än i semifinalen och fick nöja sig med en åttondeplats. För medalj krävdes 23,49. Sveriges Sarah Sjöström tog hem guldet.

– Det var riktigt kul och jag var inte alls nervlös, säger hon om finalen.

– Jag njöt verkligen av att simma.

Hon hann inte njuta speciellt länge innan hon var i elden igen – den här gången i medleystafettens final tillsammans med Veera Kiviranta (bröst), Jenna Laukkanen (fjäril) och Marlene Niemi (fritt).

Kvartetten satte nytt finländskt rekord i försöken (1.46,82) och förbättrade rekordet ytterligare då klockan stannade på 1.46,22 i finalen. Det nya rekordet räckte till en åttondeplats. Sjöström ledde Sverige till ett överraskande gul i stafetten.

Också herrlaget i medleystafetten slutade åtta. Jaakko Rautalin (rygg), Andrei Tuomola (bröst), Riku Pöytäkivi (fjäril) och Ari-Pekka Liukkonen (fritt) putsade, precis som damerna, det finländska rekordet två gånger under den avslutande EM-dagen. Först tog kvartetten sig till final på tiden 1.34,39 och i finalen förbättrade man rekordet med ytterligare 11 hundradelar. Ryssland tog hem segern.

Laukkanen var sjunde snabbast i försöken på 200 meter bröstsim vid EM på kortbana i Köpenhamn. Efter loppet diskvalificerades Laukkanen eftersom hon rört kaklen med händerna vid olika tid i en av vändningarna. Själv hade Laukkanen svårt att förstå varför hon inte fick simma i finalen.

– Varför diskvalificerades jag? Det hände inget speciellt där, kommenterade hon vändningen.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning