Rekord, rekord, rekord – men inga medaljer

Mimosa Jallow satte två finländska rekord under avslutningsdagen i EM. Bild: Timo Heikkala

Tre finalplatser, tre finländska rekord och tre åttondeplatser. Det var det finländska saldot då EM på kort bana avslutades i Köpenhamn.

Finländska rekord stod på agendan då EM avslutades i Köpenhamn. Båda medleystafettlagen satte nya finländska rekord medan Mimosa Jallow dessutom stod för ett individuellt nationsrekord. Men längre än till åttondeplatser i sina respektive finaler räckte rekordtiderna inte.

Jallow satte nytt finländskt rekord på 50 meter fritt i semifinalen då hon gick i mål på 24,17 – åtta hundradelar under sitt eget rekord. I finalen kom hon inte riktigt upp till samma nivå och var tre hundradelar långsammare än i semifinalen och fick nöja sig med en åttondeplats. För medalj krävdes 23,49. Sveriges Sarah Sjöström tog hem guldet.

– Det var riktigt kul och jag var inte alls nervlös, säger hon om finalen.

– Jag njöt verkligen av att simma.

Hon hann inte njuta speciellt länge innan hon var i elden igen – den här gången i medleystafettens final tillsammans med Veera Kiviranta (bröst), Jenna Laukkanen (fjäril) och Marlene Niemi (fritt).

Kvartetten satte nytt finländskt rekord i försöken (1.46,82) och förbättrade rekordet ytterligare då klockan stannade på 1.46,22 i finalen. Det nya rekordet räckte till en åttondeplats. Sjöström ledde Sverige till ett överraskande gul i stafetten.

Också herrlaget i medleystafetten slutade åtta. Jaakko Rautalin (rygg), Andrei Tuomola (bröst), Riku Pöytäkivi (fjäril) och Ari-Pekka Liukkonen (fritt) putsade, precis som damerna, det finländska rekordet två gånger under den avslutande EM-dagen. Först tog kvartetten sig till final på tiden 1.34,39 och i finalen förbättrade man rekordet med ytterligare 11 hundradelar. Ryssland tog hem segern.

Laukkanen var sjunde snabbast i försöken på 200 meter bröstsim vid EM på kortbana i Köpenhamn. Efter loppet diskvalificerades Laukkanen eftersom hon rört kaklen med händerna vid olika tid i en av vändningarna. Själv hade Laukkanen svårt att förstå varför hon inte fick simma i finalen.

– Varför diskvalificerades jag? Det hände inget speciellt där, kommenterade hon vändningen.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46