Rekommendationen om munskydd förlängs till årsskiftet i Österbotten

Rekommendationen om användning av munskydd i Österbotten förlängs till slutet av december, uppger regionens coronasamordningsgrupp. Bild: Vilhelmina Öhman/SPT

Incidensen i Vasa sjukvårdsdistrikt är just nu drygt 130.

Rekommendationen om användning av munskydd i Österbotten förlängs till slutet av december, uppger regionens coronasamordningsgrupp på onsdagen.

Orsaken är det stabila men relativt dåliga coronaepidemiläget. Enligt samordningsgruppen har epidemicentret nu flyttats från den norra delen av landskapet till den södra delen, till Kristinestad och Närpes. Också i Vasa har antalet smittfall ökat igen, speciellt bland studenter.

Samordningsgruppen har skickat en preciserad lägesbild till Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland och önskar att myndigheten ska fatta beslut om att begränsa sammankomster i Österbotten under de närmaste veckorna.

Skärpta rekommendationer

Incidensen i Vasa sjukvårdsdistrikt är just nu drygt 130. Incidensen anger antalet coronasmittade per 100 000 invånare de senaste två veckorna.

Gruppen uppmanar landskapets invånare att vaccinera sig och testa sig för corona genast om de misstänker att de blivit smittade.

Coronakoordineringsgrupper runtom i landet skärper nu sina rekommendationer för att hindra den eskalerande smittspridningen. I tisdags beslutade coronasamordningsgrupperna för sjukvårdsdistrikten i Egentliga Finlands och Helsingfors- och Nyland att återinföra rekommendationen om distansjobb där det är möjligt.

Birkalands coronasamordningsgrupp fattade också tidigare i veckan beslut om att återinföra sin munskyddsrekommendation.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning