Rekommendation i huvudstadsregionen: Max 20 personer på privata tillställningar

Vintern närmar sig och det innebär också att säsonginfluensan når Finland. HUS utreder möjligheten att testa patienter för flera olika sjukdomar med ett och samma prov. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Epidemiläget inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har blivit sämre, men enligt avdelningsöverläkare Veli-Jukka Anttila är situationen ännu inte lika allvarlig som i våras. Huvudstadsregionens koordineringsgrupp rekommenderar nu att inga privata tillställningar för över 20 personer ordnas.

235 nya fall av coronaviruset hade fram till lunchtid på fredagen bekräftats i Finland inom det senaste dygnet. Incidensen, antalet fall de senaste 14 dygnen per 100 000 invånare, är nu 64,6 inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp gick på fredagen ut med nya rekommendationer för att begränsa smittspridningen.

Rekommendationen är att inga privata tillställningar med fler än 20 deltagare ordnas.

"Coronaviruset sprids för tillfället på ett oroväckande sätt vid familjetillställningar och privata evenemang", skriver gruppen som består av representanter för städernas ledning, sjukvårdsdistriktet och Institutet för hälsa och välfärd, i ett pressmeddelande.

Arbetet leds av Helsingfors stad. I gruppen ingår också Vanda och Esbo.

Gruppen rekommenderar också att arrangörerna förutsätter att de som deltar i kultur- och idrottsevenemang bär munskydd. Redan tidigare har gruppen rekommenderat att privata näringsidkare ska ställa ett sådant krav.

Klart snabbare testning

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt uppger att tillgången till coronatest nu är rätt god i sjukvårdsdistriktets område.

Enligt överläkare Maija Lappalainen, som talade under en presskonferens på fredagen, har man fått gå på test samma dag och testresultaten har kommit på under 48 timmar. Sjukvårdsdistriktet ska inom oktober öppna ett coronaviruscenter som ska fungera i Mejlans och Stenhagen.

HUS betraktar fortsättningsvis det så kallade PCR-testet som det bästa alternativet. Pålitligheten är 60–80 procent men testresultatet påverkas av många olika faktorer såsom tidpunkt och anatomi. En person kan också ge ett positivt testresultat upp till sex veckor efter att hen smittats.

– Ett positivt testresultat innebär inte heller nödvändigtvis att en patient fortfarande sprider smittan. Tills vidare rekommenderas att ett negativt resultat bekräftas genom PCR-test, säger Lappalainen.

Lappalainen påpekar att många patienter upplever provtagningen från näsan och svalget som obehaglig och därför utreder man möjligheterna till att testa patienters saliv i stället. Pålitligheten är ungefär samma och fördelarna med salivprovet är att det kan tas hemma. Det främsta hindret är att det ännu inte finns certifierade testredskap för salivtest på marknaden.

Lappalainen kommenterar också apparater som mäter coronavirus ur utandningsluften.

– Metoden är enkel och snabb men det finns ännu inga pålitliga resultat på apparatens prestationsförmåga.

Flera sjukdomar med samma prov?

Vintern närmar sig och det innebär också att säsonginfluensan når Finland. HUS utreder möjligheten att testa patienter för flera olika sjukdomar med ett och samma prov.

Med ett så kallat kombinationstest kunde man exempelvis testa två olika influensavirus (A och B), RS-virus och coronavirus. På grund av årstiden måste de provtagningsplatser som varit utomhus också flyttas inomhus.

Unga mest drabbade

Världshälsoorganisationen meddelade på torsdagen om ett rekordantal nya bekräftade fall av coronaviruset i världen. Också i Finland ökar antalet nya fall.

Enligt avdelningsöverläkare Veli-Jukka Anttila är epidemiläget i Finland antagligen ändå inte lika illa som under de allra värsta dagarna i våras.

– Tyvärr finns det varken tecken på en platå eller epidemitopp i vårt område, säger Anttila.

Just nu är det betydligt yngre personer som insjuknar i covid-19. 52 procent av fallen i HUS område konstateras nu bland 20-39-åringar. Endast 6 procent av fallen förekommer bland 60 plussare.

Proportionellt testas barn i skolåldern mest men bland dem förekommer inte så många fall av coronavirus. Däremot är åldersgruppen 19-30-åringar underrepresenterad bland dem som testar sig även om de flesta fallen konstateras just i den här gruppen.

– För att vi ska hindra smittspridningen bör unga vuxna gå på test även om de endast har milda symtom, säger Anttila.

"Res inte utomlands"

Antalet patienter som behöver sjukhusvård eller intensivvård är måttligt just nu, men enligt prognoserna kommer siffrorna att öka betydligt under de närmaste veckorna. Enligt Anttila har sjukvårdsdistriktet en god beredskapsnivå.

Vårdköerna oroar också många men chefsöverläkare Markku Mäkijärvi säger att sjukvårdsdistriktet gör sitt bästa för att förkorta väntetiderna. Vid behov och i mån av möjlighet skickas patienter till andra sjukvårdsdistrikt. Också andelen distansmottagningar ökar.

Mäkijärvi önskar att alla som firar höstlov beaktar epidemiläget. Han avråder också från att resa utomlands.

– Vi alla känner sannolikt alla någon som tillhör en riskgrupp.

Ansiktsskydd i kollektivtrafiken, i offentliga lokaler och under offentliga evenemang, i läroanstalter på andra stadiet, i högskolor och inom ungdomsarbetet, för personalen inom hälso- och sjukvården i patient- och klientarbetet.

Distansarbete i mån av möjlighet.

Högst 20 personer på privata tillställningar.

Begränsningar i besök till sjukhus och andra vårdenheter.

Eventuella undantag i närundervisningen vid exponeringsfall. Kommuner fattar sina egna beslut om övergång till distansundervisning.

Begränsningar i restaurangers, caféers och krogars öppettider, utskänkningstider och antal kunder i enlighet med statsrådets bestämmelser.

Mera information finns på HUS webbplats

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning