Reklamfilmer med Freeman stoppas

Bild: Lehtikuva/Frederic J. Brown

Kreditkortsföretaget Visa stoppar sina reklamfilmer med Morgan Freeman, efter anklagelserna om sexuella trakasserier. Samtidigt överväger skådespelarförbundet SAG-Aftra att dra tillbaka det hederspris som delades ut till skådespelaren tidigare i år, skriver New York Times.

Visa har använt sig av den 80-årige skådespelarens röst i reklamfilmer i flera år. Men rapporterna om Morgan Freemans beteende mot kvinnor har fått företaget att dra öronen åt sig. "Vi är medvetna om de anklagelser som har riktats mot Mr Freeman. Visa kommer att stoppa vår marknadsföring där skådespelaren förekommer", säger en talesperson i ett uttalande.

SAG-Aftra kallar anklagelserna för "övertygande och förödande" och diskuterar om det är möjligt att dra tillbaka Freemans hederspris.

Freeman anklagas av åtta kvinnor för att ha uppträtt opassande eller sexuellt trakasserat dem när de har jobbat tillsammans, på filminspelningar eller under pr-kampanjer. På torsdagen gick Morgan Freeman ut med ett uttalande där han bad om ursäkt till "alla som känt sig obekväma och icke respekterade – det var inte min mening". Under fredagen återkom han med ett längre uttalande, där han förnekar att han gjort sig skyldig till det han anklagats för, uppger Variety.

"Jag har inte trakasserat kvinnor. Jag har inte erbjudit jobb eller befordran i utbyte mot sex. Alla antydningar om att jag har gjort det är helt falska", säger den 80-årige skådespelaren i uttalandet som förmedlats via hans pr-person Stan Rosenfield.

I det nya uttalandet menar skådespelaren att han är en person som försöker få både män och kvinnor att känna sig "uppskattade och avslappnade" och att hans sätt att skämta och ge komplimanger till kvinnor har missuppfattats.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03