Reijo Jylhäs dilemma inför VM: Hitta rätt stafettankare

Världscupen i Ulricehamn gav få svar, men väckte en rad nya frågor.– Vi spekulerar också hela tiden, säger ­förbundskaptenen Reijo Jylhä.

På förhand sett är ­damernas stafett Finlands starkaste trumfkort, men söndagens VM-genrep i Ulricehamn visade att det definitivt blir fler om saken. För­utom Norge och Sverige blir USA och Tyskland definitivt att räkna med.

Finländarnas insatser väckte en hel del frågor. Förväntningarna var höga efter att Anne Kyllönen och Kerttu Niskanen visat lovande ­takter i Tour de Ski, men i lördagens individuella skatelopp var de en bra bit efter täten.

– Vi hade problem med skidorna – det var nästan blötföre men inte riktigt. Vi fick inte riktigt se var Anne (Kyllönen) och Kerttu (Niskanen) står, för det är svårt att ­säga hur stor betydelse skidorna hade, säger förbundskaptenen Reijo Jylhä.

Roponens svit i fara

Kyllönen och Niskanen blir närmast aktuella för de två första stafettsträckorna i klassisk stil, så de klassiska tävlingarna i Falun följande helg säger kanske mer om deras formkurva. Däremot är Laura Mononen ett starkt alternativ för den tredje sträckan i fri stil: på 10 kilometer förlorade hon en minut till segraren Marit Bjørgen och var fjortonde i slutresultaten.

– Laura skidade i tätens fart ­under det första varvet, fast hon ­tappade mot slutet, säger Jylhä.

– Helt okej.

Riitta-Liisa Roponen gjorde sin första tävlingsstart efter sin ryggskada och var 25:e, 1,5 minut efter Bjørgen. Hon har vunnit fem mästerskapsmedaljer i stafett, men det är tveksamt om hon hinner åter­finna sin form för att bli aktuell för Lahtisstafetten. I december var hon åtta på 15 kilometer fritt i Davos.

– Hon har inga smärtor, så det finns egentligen inga hinder för att hon ska nå likadana resultat som i början av vintern.

Pärmäkoski starkast

Dagen därpå fick Roponen den mycket otacksamma uppgiften att åka öppningssträckan efter att Niskanen kroknat med magsjuka. Det gick mindre bra: Finland var sist ­efter första sträckan, 40 sekunder bakom Norge. Kyllönen och Mononen tappade ytterligare mark och ­bara Krista Pärmäkoski kunde ta in på täten under ankarsträckan.

– Krista är världens jämnaste toppåkare för tillfället, säger Jylhä.

I lördags var hon tvåa, bara tio sekunder bakom Bjørgen. Efter att ha fört Finland till två VM-brons och ett OS-silver anses Pärmäkoski vara given på ankarsträckan, men MTV3:s expertkommentator Toni Roponen föreslog att hon borde ­köra andra sträckan i stället för att inte hennes kapacitet skulle gå till spillo.

Roponens motivering: under fristilssträckorna är det svårt att dra upp luckor, men under andra ­sträckan brukar det gå undan. Men hans inlägg möttes genast med skepsis: ifall ­Pärmäkoski skidar klassiskt, öppnar det för Roponens fru Riitta-Liisa Roponen att skida en skatesträcka.

Annorlunda taktik

Jylhä medger att Toni Roponen har en bra poäng. I VM i Falun 2015 gick Pärmäkoski ut samtidigt som Sveriges spurtkanon Stina Nilsson på ankarsträckan, lyckades inte skaka av sig henne och förlorade slutspurten. Nilsson var inte med i Sveriges lag i Ulricehamn.

– Norge kommer att försöka ­rymma genast i början för att inte tvingas starta ankarsträckan tillsammans med ­Nilsson. Vi borde också försöka få ett försprång före ankarsträckan.

Problem blir det om Pärmäkoski inte kan rycka ifrån under ­andra sträckan. Då har Finland ­inget trumfkort att spela utom Jylhä ­inte blandar om i leken och har Niskanen att skida fri stil.

– I Ulricehamn ville vi först och främst pröva Annes och Kerttus form på klassisk stil. Tyvärr blev Kerttu sjuk.

SPRINTJOKER. Skidskytten Mari Laukkanens snabbhet lär räcka till för en plats i sprintstafetten i fri stil. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Mäkäräinen trots allt?

Det finns några jokrar i kort­packen. Aino-Kaisa Saarinen har vunnit sex stafettmedaljer och om hon ger ­starka formbesked i Falun, Otepää och eventuellt i de första individuella starterna i VM kan hon bli aktuell för öppningssträckan igen.

Skidskytten Mari Laukkanen är i praktiken klar för den individuella skatesprinten i VM och är ett mycket trovärdigt alternativ. Hennes snabbhet skulle kunna vara guld värd på ankarsträckan. Kaisa Mäkäräinen figurerar också fortfarande i spekulationerna, fast hon inte ville delta i Ulricehamn för att ge landslagsledningen ett formbesked.

– Stafettlaget spikas en dag före stafetten (2.3) så det är lite onödigt att spekulera om namn. Förstås spekulerar vi också hela tiden, men det är för tidigt att dra några slutsatser.

Taktisk herrstafett

Herrarnas stafett blev som ofta förut en thriller i Ulricehamn. Finland var med i tätdusten, trots att ankarsträckans Ristomatti Hakola – vem vet för hur mångte gången i vinter – föll omkull. Det är inte helt tokigt att drömma om en superskräll i Lahtis, med form­starka Matti Heikkinen som ankare.

– Lahtisstafetten går säkert ­lite som i Ulricehamn: under de tre ­första sträckorna kollar man vem som är med och slåss om medaljerna och allting avgörs i slutspurten, säger Jylhä.

FAKTA

Finlands världscuplag i Falun till veckoslutet

Damer: Anne Kyllönen, Mari Laukkanen, Laura Mononen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Aino-Kaisa Saarinen.

Herrar: Ristomatti Hakola, Matti Heikkinen, Sami Jauhojärvi, Martti Jylhä, Lari Lehtonen, Juho Mikkonen, Iivo Niskanen, Anssi Pentsinen, Matias Strandvall, Lauri Vuorinen.

Program: 28.1 sprint, damer och herrar (f), 29.1 damer 15 km (k, masstart), herrar 30 km (k, masstart).

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03