Varvets huvudförtroendeman tror på 200-300 nya jobb

Bild: Ella Kiviniemi

Huvudförtroendemannen Jari Aalto vid varvet i Åbo tror att ordern på två kryssningsfartyg ger 200–300 nya arbetstillfällen vid varvet.

– Vi har ju i princip rekryteringar på gång redan som det är. Av det är en ganska stor del ersättande rekrytering för att ersätta dem som går i pension. Men visst kommer man att anställa en del egna arbetare eller höja kapaciteten. Jag skulle gissa att ökningen blir så där två-trehundra jobb, säger Aalto till FNB.

Han hoppas att man får ny personal så snart som möjligt.

– När man ser på arbetsmängden just nu så skulle jag hoppas att det sker så snabbt som möjligt, säger han.

Åbovarvet har fått ett rejält uppsving sedan tyska Meyer Werft köpte varvet av koreanska STX hösten 2014. Sedan dess har bland annat TUI Cruises, Costa Cruises och Tallink beställt nya fartyg.

– Nu har varvet en trovärdig ägare som också får finansiering för fartygen. Det är mycket avgörande faktorer. Och det bör väl också sägas att kryssarvarven i Europa har fyllts. Så om man vill ha ett fartyg i rimlig tid är det hög tid att börja beställa. Kanske rederierna har börjat få bråttom, säger Aalto.

Rehn: Jobb åt 500

Näringsminister Olli Rehn (C) tror att beställningarna ger 500 nya jobb på varvet. Han säger att de nya beställningarna som Åbovarvet fått är betydelsefulla för sysselsättningen både på varvet men också hos nätverket av underleverantörer i hela Finland. Varvet har fått fyra fartygsbeställningar inom loppet av en månad.

Näringsminister Olli Rehn. Bild: Roni Rekomaa

– Bara på varvet behövs framöver 500 nya arbetstagare. Totalt har de beställningar man fick i dag en sysselsättningseffekt på 15 000 årsverken. Dessutom leder beställningarna till stora investeringar som också har en viktig sysselsättande effekt, säger Rehn i ett pressmeddelande.

Rehn säger att varvets nya innovationer och det effektiva och kunniga nätverket av samarbetsföretag bidrar till att Finland återfinns i världstoppen inom tillverkningen av kryssningsfartyg.

Miljardbeställningar

Ägarbolaget Meyer Werft meddelade i dag att rederiet Royal Caribbean Cruises har beställt två nya kryssningsfartyg av Åbovarvet.

Fartygen har fått projektnamnet Icon och de ska levereras 2022 och 2024. I och med de nya beställningarna kommer varvet att vara fullt sysselsatt fram till 2024.

– Tack vare vår historiskt långa och välfyllda orderbok kan vi bygga upp Åbovarvet till en modern och digitaliserad fartygsfabrik. Vi utökar vår produktion till en helt ny nivå, mer än 50 procent högre än den förra toppnivån, säger varvets vd Jan Meyer i ett pressmeddelande.

Meyer skriver i pressmeddelandet att nya innovationer ska tas i bruk i fartygen, bland annat ska bränsleceller användas som energikälla.

Beställningen är av samma klass som den beställning som Carnival Corporation gjorde i september. De fartygen ska levereras 2020 och 2022. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning