Rehn arbetade med Mukwege – "Det här belyser vad en enskild människa kan göra"

Bild: Leif Weckström

– Man kan inte annat än hoppas att det ruskar om, säger Elisabeth Rehn. År 2010 reste hon runt i Kongo tillsammans med fredpristagaren Denis Mukwege för att tala med dem som utsatts för sexuellt våld av soldater och rebeller.

I närmare tre veckor åkte de runt i landet där det under årens lopp uppskattades ha våldtagits hundratusentals människor.

Uppdraget var att kartlägga läget och vilken rättvisa offren fick.

Elisabeth Rehn, som senare också intervjuade Mukwege i sin programserie Elisabeth möter, säger att hon ropade högt då fredspriset avslöjades. Priset går till två personer, den kongolesiska läkaren Denis Mukwege som hjälpt och försvarat offer för våldtäkt i krig och konflikt, samt till Nadia Murad, som stått som vittne för övergrepp av IS mot sig själv och andra.

Nära priset förr

Rehn avslöjar att Mukwege var nära priset en gång tidigare:

– År 2010 var han så nära att få priset att han redan varslades om att hålla sig i närheten av telefonen. Och också efter det har han funnits bland spekulationerna. Så här länge har han fått vänta, säger Rehn.

Hon beskriver läkaren Mukwege som en av de godaste människor hon träffat, som inte varit rädd att ta itu med de utsatta kvinnornas rättigheter trots mordhot som fick honom på flykt.

– Han lämnade inte heller kvinnorna utan engagerade sig i att de skulle få utbildning och jobb.

– Man kan inte hoppas annat än att det här ruskar om. Det visar att enskilda människors handlingar än viktiga. Visst är det fint med förhandlingsbord och möten på hög nivå, men nu går man in i djupet på vad en vanlig människa kan göra, som en duktig läkare, säger Rehn.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning