Regnskog röjs för populär stinkfrukt

Skogs röjs undan i Malaysia för att odla mer durian, för att möta en stor kinesisk efterfrågan. Bild: TT/AP/Sadiq Asyraf

Kinesisk efterfrågan på "världens mest illaluktande frukt" utgör ett allvarligt hot mot skogsområden i Malaysia, varnar miljöorganisationer.

Durian, en gul och taggig frukt som också kallas stinkfrukt, odlas i delar av Sydostasien med tropiskt klimat. I Kina hålls den som en av de allra finaste frukterna och dess konsistens och starka lukt jämförs med blåmögelost. Andra jämför lukten med kloakvatten eller gamla spyor och i Singapore är frukten bannlyst i kollektivtrafiken.

Miljöskyddsgruppen Peka har följt hur malaysiska företag har röjt på stora områden när köplustan växt. I distriktet Raub i centrala Malaysia har stora områden med regnskog huggits ned för att plantera nya durioträd, alldeles intill ett skyddat och djurrikt skogsområde.

– Denna avskogning för att plantera durian är förberedelser för att möta efterfrågan, säger Sophine Tann från Peka.

Malaysias durianexport till Kina var värd motsvarande drygt 1,5 miljoner euro under de första åtta månaderna 2018 – mer än dubbelt så mycket som samma period året innan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning