Regnkaos i Spanien – skyfall fortsätter

Militärer förbereder sig på att rädda invånare i kommunen Redovan. Bild: Jose Jordan/Lehtikuva-AFP

Tre personer har omkommit i de skyfall som drabbat sydöstra Spanien. Bilar spolas bort i översvämningarna och flygplatser och skolor tvingas stänga.

Den senaste tragedin i ovädrets spår skedde på fredagen då en man omkom när en biltunnel i staden Almeria svämmades över på bara några minuter, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Två andra personer som befann sig i bilen räddades av polis, enligt stadens borgmästare Ramón Fernández-Pacheco.

– Men en av dem blev kvar i bilen, säger Fernández-Pacheco till radiokanalen Cadena Ser.

Tidigare i veckan drunknade en kvinna och hennes bror när deras bil fördes bort i vattenmassorna några tiotals kilometer söder om Valencia.

Högsta varningsnivån

Kustregionerna Murcia, Almería, Valencia och Alicante har drabbats hårt av regnen. Varningsnivån låg under fredagen kvar på den högsta, röd, i de två sistnämnda provinserna.

Tre personer kunde nätt och jämnt räddas ur en flod i en insats där fyra poliser skadades, meddelar räddningstjänsten i Valencia.

I staden Ontinyent, som ligger längs floden Clariano, har 400 millimeter regn fallit, säger stadens borgmästare Jorge Rodríguez som kallar regnen de värsta någonsin. Han tillägger att han kommer att be regeringen att utfärda katastroftillstånd i staden, rapporterar nyhetsbyrån AP. Det skulle frigöra nationella resurser, nödhjälp och långsiktig hjälp för att bygga upp det som skadats i ovädret.

I staden Murcia varnar myndigheterna för att det finns en risk att floden Segura, som passerar genom stadskärnan, kan komma att svämma över. Polisen började på fredagseftermiddagen stänga av broar över floden.

"Situationen är akut"

En rad vägar runtom i de drabbade regionerna är ofarbara på grund av ovädret och både flygplatserna i Almería och Murcia har stängts. Även skolor har hållits stängda sedan i torsdags, vilket påverkat hundratusentals elever.

I Murcia har myndigheterna evakuerat totalt 500 människor på olika platser, och i Almería har 60 personer räddats från en campingplats.

– Situationen är akut, hela kommunen är full av vattenmassor, säger Mario Cervera, borgmästare i staden Alcazares, en av de värst drabbade orterna i Murcia, till tv-kanalen TVE, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Totalt har 3 500 människor evakuerats, enligt inrikesminister Fernando Grande-Marlaska.

Ännu finns ingen översikt över de materiella skadorna. Men jordbrukssektorn befaras ha drabbats hårt. I Níjar i Almería rapporteras 200 hektar med bland annat växthusodlingar ha påverkats.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning