Regnigt och svalt på "årets bästa turnering" i Sjundeå

Sjundeå cup avgjordes i regniga förhållanden. Bild: Niklas Meltio

HIFK:s B-flickor vann över BK-46 med 9-5 i sin öppningsmatch i årets Sjundeå Cup, men större än segern är själva evenemanget. – Det här är årets bästa turnering, slår HIFK-spelarna Alina Ek och Aino Suikkanen fast.

Gräsplanerna brukar bada i solsken och värme under landets största handbollsturnering Sjundeå Cup. På lördagen lyste sol och framför allt värme med sin frånvaro – enligt Tom Laitinen som varit med sedan starten 1973 har det bara en gång varit sämre väder! – men det hindrade inte den traditionella handbollsfesten som samlar vänner av grenen i alla åldrar.

Turneringen som går av stapeln för 47:e gången spelas på 23 banor: på tävlingsområdet råder ett organiserat virrvarr av spelare, tränare, funktionärer och åskådare.

Samtidigt ska man försöka undvika att få en handboll i huvudet.

Gräset var halt och gjorde det svårare att spela. Bild: Niklas Meltio

Halka på Sjundeå-gräset

Gräset är väldigt halt, det får HIFK:s 2002 och 2003 födda flickor erfara när de möter sina kollegor från BK-46.

Spelet är jämnt, turvis anfaller HIFK:s rödklädda flickor, turvis BK:s blåklädda. Vid paus står det 3-3, slutresultatet är högst ovisst.

Klockan 9.54 bryter några försiktiga solstrålar genom molntäcket och får ett par åskådare att jubla spontant.

I andra halvleken river Karisklubben snabbt upp en tvåpoängslucka men HIFK kommer igen och täpper till bakåt. Efter 24 minuter effektiv speltid står det klart att HIFK är bättre med 9-5.

– Det var svårt att spela, speciellt i början. Gräset var jättehalt, skorna var hala, bollen var hal. Det var svårt att få tag i bollen ordentligt. Tur att vi vann, säger HIFK:s Alina Ek.

– Vi spelade bra och hade kanske lite mera sisu än motståndarna. Dessutom var vår målvakt jättebra. Men nog hänger det lite på tur också, säger Aino Suikkanen.

Den 16-åriga Ek är redan en garvad veteran i sammanhanget. För henne är årets turnering den nionde. Den jämnåriga lagkompisen Suikkanen har spelat handboll i bara några år och hon är med för fjärde gången.

– Det här är årets bästa turnering! utbryter tjejerna i en mun.

– Den är lite annorlunda när man spelar utomhus, det är inte riktigt lika seriöst, säger Ek.

"Nu börjar sommaren"

En dryg timme senare drabbar Grankulla IFK:s 2004 födda C-flickor samman med sina jämnåriga från Vandaklubben Atlas. De grönklädda GrIFK-flickorna för spelet och vinner med 10-7.

– Inte ska man komma in som vinnare på plan, men vi brukar vinna över dem, så det var väl halvväntat, säger 14-åriga Louise Heinonen.

Sjundeå cup är årets höjdpunkt för många av spelarna. Bild: Niklas Meltio

Vädret har blivit bättre sedan morgonen, nu ser man redan lite blå himmel mellan molnen.

– Jag hade förberett mig med extra kläder, men det verkar bli bättre. Fast det här är lite av vår specialitet: i en annan cup vann vi när det var sådant här väder, säger lagkamraten Stella Maria Mildh.

Även i Grankulla-lägret är man ense om att Sjundeå Cup är årets höjdpunkt.

– Det här är en av mina favoritcuper, en av de bästa sakerna med handboll. Alla har roligt tillsammans och fast det inte är så seriöst så vill man så klart vinna, säger Mildh.

– Sjundeå Cup är början på sommaren, utropar Heinonen.

HIFK-spelarna Alina Ek och Aino Suikkanen anser att Sjundeå cup är årets bästa turnering. Bild: Niklas Meltio

Ciia Kanninen, Anna Isabella Hägg, Alice Gustafsson, Melanie Holmström representerade KyIF i Sjundeå Cup. Bild: Niklas Meltio

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning