Regnet måste inte förstöra sportlovet – Helsingforsbarn sportar inomhus i stället

Systrarna Lotta och Aada Kuusniemi från Nordsjö gillade äventyrsbanorna i Tölö sporthall. De sportiga flickorna spelar både fotboll och innebandy till vardags och ägnar sportlovet åt lättsammare motion i lugnt tempo. Bild: Cata Portin

Tisdagen inspirerande knappast till utomhuslek då de gråa molnen hängde lågt och skidföret sakta förvandlades till snösörja i regnet. Det dåliga vädret syntes tydligt i antalet besökare i Tölö sporthall, där hundratals tillbringade en glad, torr och fartfylld sportlovsdag.

När regnet piskar i ansiktet och smältvattnet från de grådaskiga snöhögarna längs gatan bildar stora pölar på trottoaren är det en fröjd att stiga in i värmen, ståhejet och dunset från bollar i Tölö sporthall. Över 600 barn virvlar runt i hallen, prövar på badminton, testar balansen på slackline och tar en ridtur med käpphästar längs en färgglad hinderbana. Easysport-veckan i Tölö sporthall har blivit en populär tradition för många Helsingforsbarn, speciellt under sportlovsveckans regniga dagar.

– I måndags var här över 400 barn, men i dag är det betydligt flera barn i farten. Medan flickorna gärna prövar på gymnastik i olika former dras killarna till bollsporter som amerikansk fotboll och basket, säger ledande idrottsinstruktör Pihla Nikkarinen som är ansvarig för Easysport-programmet under sportlovsveckan.

Tuuli Knuuttila fascinerades av cirkuskonster. Bild: Cata Portin

– Erfarna gymnaster kommer hit för att få göra det som de kan och tycker om, medan nybörjarna gärna vill lära sig en ny grej, som att slå en kullerbytta eller hjula, vilket vi gärna lär ut. I hjulning är det viktigt att hålla armarna spända och hitta en jämn rytm – hand, hand, fot, fot – och så avslutar man med att räta upp kroppen och sträcka upp armarna rakt upp. Först när en hjulning sitter som den ska lönar det sig att försöka göra flera på rad, tipsar Vesanen.

Tanken med Easysport är att det ska vara roligt och lätt att pröva på olika sportgrenar. Familjen Knuuttila från Brändö har kommit till Tölö sporthall just för att aktiviteterna här passar barn i olika åldrar. Flickorna Pilvi, 9 år, och Tuuli, nästan 12 år, är intresserade av cirkuskonster och prövar ivrigt på att jonglera medan pappa Jere Knuuttila är full sysselsatt med att hålla reda på minstingen Henri, 2 år, som tycker att precis allt ser kul ut och springer planlöst omkring.

– Jag har en gång tidigare prövat på cirkusredskap vid Kabelfabrik och det var roligt. Fast egentligen tycker jag mest om att rita, jag hoppas att jag kan bli grafiker en dag, säger Tuuli Knuuttila.

7-åriga Elsa Lindroos hittade balansen på en slak lina när hon en hjälpande hand att ta stöd av. Bild: Cata Portin

Simo Kuusniemi har blivit släpad till Tölö sporthall av sina döttrar Lotta, 7 år, och Aada, 8 år, för att flickorna uttryckligen önskade att få tillbringa en sportlovsdag här.

– Det har blivit en tradition för oss att delta i Easysport-programmet. Vardagen är ganska hektisk med både fotbolls- och innebandyträningar och matcher, så nu får sportlovet uttryckligen vara ett lov då flickorna hinner ta det lugnt, säger pappa Simo Kuusniemi.

Man kan tolka de glada miner som flimrar förbi i sporthallen att de sportlovslediga barnen i Helsingfors uppskattar sportiga inomhusaktiviteter som komplement till museibesök, pysselverkstäder och simhallsköer.

– Det finns en klar beställning på lågtröskelverksamhet som det här. Vi har ordnat sportlovsprogram i Tölö sporthall från början av 2000-talet och responsen är överlag positiv, både barnen och deras föräldrar är glada över möjligheten att få pröva på olika idrottsgrenar under avslappnade former, säger Pihla Nikkarinen.

Easysport-veckan pågår dagligen klockan 11–14 i Tölö sporthall fram till fredagen den 22 februari. Inträdet kostar 1,50 euro för alla som har fyllt 3 år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning