Tyska dödssiffran stiger – dykare bärgar lik

Husvagnar, träd och bråte i västtyska Altenahr strax söder om Bonn, där mängder av hus förstörts i översvämningarna. Bild: Boris Roessler/TT-AP

Regnet har bedarrat, men vattenståndet är på många håll i Tyskland och Österrike fortsatt högt och risken för ras kvarstår. I Tyskland har dödssiffran stigit till 165 och omkring 170 saknas.

Det regnoväder som har orsakat översvämningar, stor förödelse och minst 190 människors död i framför allt västra Tyskland och Belgien rör sig sakta österut och har bedarrat något. Under måndagen väntas betydligt bättre väderförhållanden i de värst drabbade områdena i västra Tyskland.

Dödssiffran i Tyskland steg dock på måndagen till 165, då räddningstjänst letat igenom drabbade städer i jakt på de dussintals människor som ännu saknas, enligt nyhetsbyrån AFP. Många av dödsoffren har hittats i översvämmade källare där de försökt hämta sina värdesaker, medan andra dragits med av de kraftfulla vattenströmmarna.

Dykare letar

Räddningsarbetare har varit ute i stora antal för att utvärdera skador på byggnader, städa undan bråte och återställa gas-, el- och telefonnät. På några platser har polisen använt motorbåtar och dykare för att bärga lik.

För södra Bayern ser regnet ut att fortsätta falla under tidiga måndagen, för att efter hand avta och därefter övergå till uppehållsväder under resten av veckan.

– Jag hoppas att vi har lämnat det värsta bakom oss, säger den bayerska inrikesministern Joachim Herrmann (CSU) till Bayerische Rundfunk (BR) och utlovar hjälp till de drabbade.

Hur hjälpen ska se ut och hur mycket den kan komma att kosta ska den bayerska delstatsregeringen diskutera på tisdagen. Men Herrmann lovar snabb hjälp för att bygga upp förstörd infrastruktur.

– Vi kommer inte att lämna dessa människor i sticket, säger han.

Ett brödrapar gråter i varandras armar framför föräldrahemmet som förstörts i vattenmassorna i tyska Altenahr. Bild: Boris Roessler/TT-AP

Klimatfrågan aktualiseras

Förbundskansler Angela Merkel kallade förödelsen "chockerande" när hon besökte den översvämningsdrabbade staden Schuld i västra Tyskland på söndagen. Hon uppmanade samtidigt omvärlden att snabba upp arbetet med att möta klimatkrisen.

Katastrofen har knuffat upp klimatfrågan på agendan i Tyskland inför parlamentsvalet den 26 september, som markerar slutet på Merkels 16 år vid makten.

Klimatförändringar ökar risken för översvämningar och gör dem kraftfullare, enligt experter.

Selfieturister

Den höga dödssiffran har också väckt en debatt om Tysklands system för vädervarningar samt huruvida människor i riskzoner informerades i tillräckligt god tid.

Vattenståndet är fortsatt högt på många ställen. Inne i München har floden Isar stigit med flera meter och myndigheterna larmar om översvämningsrisk. Det gäller även sjön Königsee allra längst ner i sydöstra Tyskland, där ett antal hundra personer har evakuerats men inga personskador har rapporterats.

I området har flera turister fått räddas undan vattnet i helgen och polisen har enligt Bayerische Rundfunk även tvingats lägga resurser på att hindra folk från att ta sig till de värst drabbade områdena för att ta selfies vid översvämmade vägar och hus.

Vatten har svämmat över en gata i den tyska staden Passau, nära gränsen till Österrike. Bild: Peter Kneffel/TT-AP

Högsta på 50 år

De höga vattenstånden oroar även i Österrike.

I Salzburg har floden Salzach stigit och vattenståndet var på sina håll i staden nära åtta meter över det normala på söndagen, enligt ORF. I Zell am See uppmanas allmänheten att hålla sig inomhus och att inte gå ner i källare eller garage under jorden. I Mittersill, mellan Innsbruck och Salzburg, är vattennivåerna högre än de har varit på över 50 år och varningarna för rasrisk finns kvar.

Även här hoppas man att det värsta är över. Förbundskansler Sebastian Kurz och hans vicekansler Werner Kogler har utlovat ekonomisk katastrofhjälp till de drabbade områdena.

– Bilderna från delar av Österrike och framför allt Hallein och Tyrolen är chockerande. Den federala regeringen kommer att göra allt i vår makt för att hjälpa de drabbade, sade Kurz på söndagen enligt nyhetsbyrån APA.

Översvämningar i byn i Bischofswiesen i sydöstra Tyskland under helgen. Bild: Kilian Pfeiffer/AP-TT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning