Regndans utan resultat

Sedan senhösten 2013, alltså i nästan fem år, har jag alltså bara suttit och väntat på hur reträtten från denna galenskap skulle se ut.

Enligt Svenska Yle (13.6) befinner sig staden i en ny situation eftersom det nu officiellt bekräftats att det inte blir något köpcentrum i Norra hamnen. Ny situation? Det har aldrig funnits ett köpcentrum där. Situationen är alltså inte ny utan den gamla vanliga.

Det nya, fastän även det är gammalt, är att ledande politiker och tjänstemän uppvisade en osedvanlig faktaresistens och valde att tro på en endaste person, som utan att presentera någon etableringsstudie över huvud taget, fick en hel stad att ösa ut pengar och dansa efter sin pipa. Politiker och ledande tjänstemän pratade om framtid och visioner, utan att märka att tilliten till schamaner och trollkarlar inte förde tanken framåt utan tillbaka till medeltiden.

När jag själv gått igenom vad jag skrivit märker jag att jag med början hösten 2013 visserligen i insändarform i VN, men ändå, presenterade – inklusive lönsamhetsanalyser, hyresnivåer, marknadsunderlag, etableringskriterier med mera – en komplett professionell etableringsstudie. Klipp ut insändarna och lägg dem i en pärm och man har en rapport, som i Stockholm där jag gjort massor av liknande skulle ha debiterats 20 000-30 000 euro. Man fick det gratis och med en enkel miniräknare kunde man snabbt kontrollera uträkningar och slutsatser. De enda som hörde av sig var några professionella aktörer då vi diskuterade det för Ekenäs verklighetsfrämmande hyreskravet för lönsamhet och det otillräckliga marknadsunderlaget. Staden hörde visserligen av sig 2014, men ville bara att jag skulle delta i dansen runt den svenska guldkalven.

Är det inte märkligt att man på så lösa grunder kan fatta stora ekonomiska beslut och i efterhand utan att känna något slags pinsamhet eller idka ens ringaste självrannsakan nu bara anser sig kunna litet skaka på sig? Det hedrar inte den tekniska direktören som anser att man nu på hösten skall fortsätta regndanserna i hopp om att ett köpcentrum dimper ner från himlen.

Sedan senhösten 2013, alltså i nästan fem år, har jag alltså bara suttit och väntat på hur reträtten från denna galenskap skulle se ut. Och den ser följdriktigt inte heller bra ut. Staden vet inte vilket avtal man skrivit med sin exploatör och vad det innebär att avtalet nu upphör. Vem skall betala vad och hur mycket? Man häpnar än en gång och jag anser att det borde införas en validering av ledande politiker och tjänstemän, ett inträdesförhör, där de innan tillträde testas i enkelt bondförnuft och de fyra räknesätten.

Nej, du Kristoffer Nöjd (VN 10.6), det krävs faktiskt mer gnäll och mindre av okritiskt hurrande.

Anders Lillsunde Danskog, Ekenäs

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning